ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τσουχτερά» πρόστιμα από την Νομαρχία Πειραιά στην αγορά καυσίμων

12:43 - 06 Σεπ 2006 | Οικονομία
Ιδιαίτερα «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα που επέβαλε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νομαρχία Πειραιά στην αγορά των καυσίμων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία.

Το συνολικό ύψος των προστίμων φτάνει το 1.041.500 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κλήθηκαν να καταβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών ήτοι355.000 ευρώ. Και ακολουθούν:

Ακολουθούν:

· Τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 230.000 ευρώ,

· Οι Ναυτιλιακές εταιρείες με 230.000 ευρώ,

· Οι αυτοκινητιστές με 95.000 ευρώ,

· Τα Ξενοδοχεία – Ενοικιαζόμενα Δωμάτια με 61.500 ευρώ,

· Οι εταιρείες κατασκευών – υλικά οικοδομών με 55.000 ευρώ

· Διάφορες άλλες επιχειρήσεις με 15.000 ευρώ όπως φαίνεται στον συνημμένο πίνακα.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις νοθείας στη διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών αλλά και παραβάσεις στις αδειοδοτήσεις, στα βιβλία διακίνησης καυσίμων, στους τιμοκαταλόγους, στις αντλίες με λιτρομετρήσεις, στον έλεγχο των ανηρτημένων πινακίδων αλλά και στον τρόπο αναγραφής των προϊόντων.

Εντωμεταξύ, στους βενζινοπώλες «ρίχνουν» τις ευθύνες οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών για τις «πειραγμένε» αντλίες, που εντοπίστηκαν ύστερα από τους ελέγχους του υπουργείου ανάπτυξης. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) απαντώντας στην Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζει ότι "όπως είναι ξεκάθαρο από πλευράς νομικού πλαισίου αλλά και αυτονόητο από πλευράς λογικής, η παρακολούθηση της καλής και επακριβούς λειτουργίας των αντλιών κάθε πρατηρίου είναι ευθύνη του πρατηριούχου.

Η ιδιοκτησία των αντλιών μπορεί να είναι σε πολλές περιπτώσεις της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο πρατηριούχος, ο οποίος όμως οφείλει να ελέγχει τη σωστή λειτουργία της αντλίας".

Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ακόμη ότι οι αντλίες καυσίμων, όπως όλα τα μηχανήματα, φθείρονται με την χρήση και πολλές φορές δεν λειτουργούν σωστά, ο επαγγελματίας όμως δεν κρίνεται από την πιθανή φθορά ή βλάβη του μηχανήματος που χρησιμοποιεί, αλλά από τη τήρηση των διατάξεων και των υποχρεώσεων του και από το πώς αντιμετωπίζει την βλάβη αυτή.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΠΕ ο κάθε πρατηριούχος έχει την ευθύνη να ελέγχει καθημερινά την ακρίβεια παροχής των αντλιών. Εάν ο πρατηριούχος στον πρωινό, καθημερινό έλεγχο των αντλιών του, που είναι υποχρεωμένος να κάνει, διαπιστώσει απόκλιση μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης (ή έστω ανησυχητική απόκλιση), έχει ρητή υποχρέωση να σταματήσει να παρέχει καύσιμο από την αντλία εκείνη, και να ειδοποιήσει άμεσα το εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αλλωστε για το σκοπό αυτό, οι εταιρίες είναι υπεύθυνες για τον εφοδιασμό των πρατηριούχων με τα απαραίτητα μέσα ελέγχου της ακρίβειας των μετρητών (δηλαδή λιτρόμετρα).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.