ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Στουρνάρας έστειλε το μήνυμα στις αγορές, κλειδώνει το πακέτο

16:04 - 18 Σεπ 2012 | Οικονομία
Ο Στουρνάρας έστειλε το μήνυμα στις αγορές, κλειδώνει το πακέτο
«Ελπίζω, μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πάντως» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ερωτήθη αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως».

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Aπό τις 14.00 έως λίγο μετά τις 15:30 τα στελέχη της τρόικας είχαν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση οτυ χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

 

Aπό το πακέτο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.  

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

 

Πρωτογενές έλλειμμα στο 1,5%

 

Υπερ της επιτάχυνσης του προγράμματος τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Το κυβερνητικό έργο πρέπει να ''τρέξει'' στο επόμενο διάστημα» σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, ενω παράλληλα εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 1,5% το 2012, αν και σε απόλυτους αριθμούς οι στόχοι έχουν επιτευχθεί αλλά η ύφεση μεγεθύνει το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.


Μιλώντας στα πλαίσιο του ελληνοκινεζικού συνεδρίου ξεκαθάρισε ότι παρά τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις, ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται κανονικά. 

Επίσης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το μνημόνιο αλλά η ενδογενής κρίση αναγνωρίζοντας πάντως ως λάθος του προγράμματος το γεγονός ότι παραγνωρίστηκε η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. 

«Εφόσον όλα πάνε καλά και έχουμε συμφωνία με θετικό αποτέλεσμα όπως πιστεύουμε ‘έως τα τέλη Οκτωβρίου και η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, τότε θα φανούν οι δυνατότητες της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Επεσήμανε πάντως ότι έχουμε μείνει πίσω στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αγορές προϊόντων και αγορών, κάτι το οποίο έχει άλλωστε μερίδιο της ευθύνης για την διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. 

Επίσης, τόνισε ότι η υστέρηση προόδου στις αποκρατικοποιήσεις θα αποκατασταθεί και εκτίμησε ότι οι επενδύσεις που θα τις συνοδευόσουν θα μπορέσουν να δώσουν θετική έκπληξη τα επόμενα χρόνια στους ρυθμούς ανάπτυξης. 

 

ΔΝΤ


Για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα ανέφερε πως η μείωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας από το 21010 έως το 2012 είναι της τάξης του 15% και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το 2013.

 

Σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα την Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως ο συντονισμός του με τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης λειτούργησε καλά και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρ΄ όλα αυτά υφίσταται πολυπλοκότητα στο σχεδιασμό του Ταμείου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 

Χαρακτηριστικά το ΔΝΤ αναφέρει πως οι θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη περιόριζαν περιστασικά τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να είχαν εξεταστεί ανά περιπτώσεις κάτι που ίσχυσε ιδίως στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 
Οπως αναφέρεται όργανα όπως η ΕΕ ή η ΕΚΤ παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του κάθε προγράμματος, όπως να εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων χρηματοδότησης και τους καλύτερους δυνατούς όρους.
 
Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει πως σε ορισμένα προγράμματα όπως της Ελλάδας η επιτυχής επίλυση της κρίσης απαιτεί σημαντικές περικοπές των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών τομέων καθώς και μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς.
 
Ωστόσο, σημειώνει πως οι περικοπές αυτές που είναι οδυνηρές για πολλούς θα μπορούσαν σε όλα τα προγράμματα να είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην προστασία ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:12 - 18 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.