ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρέναραν» στο 5% τα δημόσια έσοδα τον Αύγουστο

16:01 - 06 Σεπ 2006 | Οικονομία
Εκτός των «τειχών» του προϋπολογισμού κινήθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο, αφού η «ανάπτυξη» που σημείωσαν περιορίστηκε στο 5% έναντι αύξησης 8,9% που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέτεινε τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού η επιβράδυνση των δημοσίων εσόδων, παρά τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι ( όπως η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τα τσιγάρα και των τελών στην κινητή τηλεφωνία), την δεδομένη περίοδο μπορεί να κόψει την «φόρα» των παροχών με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο ή να αποτελέσουν την αφετηρία για νέου είδους ρυθμίσεις σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, η ατονία των εσόδων οδήγησε ευθύς αμέσως τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Μπέζα να πραγματοποιήσει ένα νέο γύρο συσκέψεων με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς χθες ο υφυπουργός συναντήθηκε με τους εφοριακούς ενώ σήμερα έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές στους προϊσταμένους των τελωνείων ιδιαίτερα δε μετά την αρνητική μεταβολή των τελωνειακών εσόδων τον Αύγουστο (- 3,4%)

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών η μείωση των εσόδων από τα Τελωνεία οφείλεται στην υψηλή βάση υπολογισμού του περυσινού Αυγούστου εξαιτίας της αναγκαίας μεταφοράς ποσών του Ιουλίου 2005 στον Αύγουστο 2005, λόγω προβλημάτων που είχαν παρουσιασθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εσόδων σε ορισμένα τελωνεία της χώρας.

Ειδικότερα, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο ρυθμός με τον οποίο «έτρεχαν» τα φορολογικά έσοδα τον περασμένο μήνα ήταν 9,2% και ανήλθαν σε 2,551 δις. ευρώ έναντι 2,337 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα έσοδα του υπολόγου συμψηφισμού (μερίσματα από ΔΕΚΟ και κέρδη από λαχεία) σημείωσαν μία μεταβολή κατά 2,6% και ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ από 341 τον περσινό Αύγουστο.

Σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος - Αύγουστος 2006) η εικόνα που παρουσιάζουν τα συνολικά δημόσια έσοδα είναι αρκετά καλύτερη αν και η αύξηση που σημείωσαν έτεινε να «κόψει» το νήμα του στόχου του προϋπολογισμού, αλλά δεν επετεύχθη.

Συγκεκριμένα τα δημόσια έσοδα στο οκτάμηνο βγήκαν ενισχυμένα κατά 8,8% ή 2,514 δις. ευρώ ( 8,9% έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό) το οποίο αυτό σε εισπράξεις μεταφράζεται σε 31,2 δις. ευρώ, έναντι 28,686 δις. ευρώ που εισέρρευσαν το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2005.

Έτσι λοιπόν ούτε η σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατάφερε να διατηρήσει σε ανοδική «τροχιά» τα έσοδα, οι εισπράξεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 11,4% (7,2% ο ετήσιος στόχος) και ανήλθαν σε 789 εκατ. ευρώ, έναντι 708 εκατ. Ειδικά ο ΦΠΑnet (δηλαδή ο ΦΠΑ που καταβάλλεται ηλεκτρονικά) παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 13% και έφθασε τα 731 εκατ. ευρώ, έναντι 647 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα 2005.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.