ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 3+1 μέτωπα των τραπεζών

00:36 - 21 Σεπ 2012 | Οικονομία
Τα 3+1 μέτωπα των τραπεζών
Ανακεφαλαιοποίηση, Εμπορική, ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, με τους τραπεζίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση στην κούρσα της αναδιάρθρωσης του κλάδου καθώς παραμένουν τρια ανοιχτά μέτωπα: Εμπορική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σημείο που θα είναι κομβικό για την πορεία του κλάδου. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα και αναμένεται άμεσα να οριστικοποιηθούν κρίσιμες πτυχές του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα που αφορούν στην τιμή με την οποία θα αποκτήσει μετοχές το Ταμείο Χρηματοδοτική Στηρίξεως, το ποσοστό της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το επιτόκιο για την επαναγορά των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοδοτική Στηρίξεως, τα δικαιώματα μελλοντικής αποκτήσεως (warrants), αλλά και ο βαθμός χρησιμοποιήσεως των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων στην διαδικασία (coco's).

Πάντως, τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες, αλλά και η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα κρίνουν το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Γνωρίζοντες τις εξελίξεις δεν αποκλείουν η ανακεφαλαιοποίηση να απαιτήσει περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προσδιορισθεί αναφέρουν ωστόσο πως αυτό θα προσδιορισθεί όταν θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν τα επισφαλή δάνεια ξεπεράσουν το 20% του συνόλου των χορηγήσεων αυτό θα σημαίνει για τις τράπεζες σχηματισμό προβλέψεων άνω των 40 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των διεργασιών, η ανακοίνωση του ονόματος που θα αναλάβει τα ηνία της Εμπορικής φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά. Η Credit Agricole προτίθεται να ανακοινώσει το όνομα του επικρατέστερου τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ώστε να έχει στα χέρια της και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το κυβερνητικό επιτελείο θα αναμένει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί στην τελική ευθεία η διαδικασία της πώλησης.

Τέλος, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει κάποια ριζική ρύθμιση για τα δάνεια των υπαλλήλων. Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει τη διάσπαση του σε τραπεζικές και άλλες εργασίες, ώστε να τεθεί προς πώληση το τραπεζικό κομμάτι.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:41 - 21 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.