ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασταμάτητο το Χ.Α. - Προεξοφλείται συμφωνία με τρόικα - Στις μετοχές κεφάλαια από το private banking

12:01 - 21 Σεπ 2012 | Οικονομία
Ασταμάτητο το Χ.Α. - Προεξοφλείται συμφωνία με τρόικα - Στις μετοχές κεφάλαια από το private banking
Αν και οι συναλλαγές δηλώνουν... επιφυλακτικότητα, η αγορά συνεχίζει και πάλι ανοδικά στις 774 μονάδες.

Η αντίδραση συνεχίζεται για την Ελλάκτωρ που καταγράφει κέρδη πάνωαπό 5%, ενώ κέρδη σημειώνουν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, μετά τις θετικές γι' αυτές τις επιχειρήσεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στην μεν πρώτη περίπτωση η ΔΕΗ δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά τα κοιτάσματα λιγνίτη και στη δεύτερη αρμόδιο να αποφασίσει για το αν είναι μονοπώλιο ή όχι ο ΟΠΑΠ είναι το ΣτΕ. Πάνω από 2%ανέρχονται τα κέρδη για τη ΔΕΗ και σχεδόν κατά1,5% ενισχύεται ο ΟΠΑΠ. Ισχυρές εντολές αγορών, επίσης, έχουν βγει στον Μυτιληναίο και την ΜΕΤΚΑ στα 3,36 και 7 ευρώ αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 3% για τον ΟΤΕ, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασαν την Παρασκευή και οι τράπεζες. Γενικότερα, στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι θα τα βρει με την τρόικα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Οι συναλλαγές πάντως είναι υποτονικές, κοντά στα 16 εκατ. ευρώ.

 

Μάλλον η αγορά ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι άλλοι... Την αίσθηση αυτή δίνει η κίνηση του δείκτη σε μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προς το τέλος και ως... ψυχογράφημα των τελευταίων εξελίξεων. Αν και πολλοί χρημτιστές δεν έχουν πειστεί ακόμα ως προς τους λόγους της διαρκούς αντίδρασης της αγοράς, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το έξυπνο χρήμα επιστρέφει και πάλι στο Χ.Α. Κατ' αρχήν αυτό προκύπτει από τις συναλλαγές που πλέον τείνουν να διαμορφωθούν πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ με εξάρσεις μέχρι τα 100 - 105 εκατ. ευρώ.

 

Πηγές από το private banking των τραπεζών σημειώνουν ότι από το τέλος Αυγούστου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα κεφάλαια που διαθέτουν Έλληνες επενδυτές.

 

Μάλιστα, υπάρχουν κεφάλαια, που επιστρέφουν στην Ελλάδα και «αναβαπτίζονται» μέσω του Χ.Α. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις τελευταίες εκθέσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών οίκων, όπως η Goldman Sachs ή η BNP Paribas, επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι πλέον μπορεί να αποτελεί επενδυτική επιλογή, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει χώρα εκτός ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 21 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.