ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις αμερικάνικες εκλογές η έκθεση της τρόικα - Το διαψεύδουν οι δανειστές

16:47 - 21 Σεπ 2012 | Οικονομία
Μετά τις αμερικάνικες εκλογές η έκθεση της τρόικα - Το διαψεύδουν οι δανειστές
Μετά τις αμερικάνικες εκλογές θα δοθεί η έκθεση της τρόικα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο πηγες του υπουργείου Οικονομικών μετα απο συνομιλία που είχαν με τους δανειστές, το διαψευδουν κατηγορηματικα. Πάντως, αν γίνει αυτό, υποστηρίζουν οι αναλυτές,σημαίνει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης πηγαίνει προς τα πίσω, ενδεχομένως και προς το τέλος του ιδιου μήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. θέλουν να αποφύγουν τυχόν παρενέργειες στην οικονομία τους αν δημοσιευόταν νωρίτερα η έκθεση της τρόικα. Αναλυτικότερα, η έκθεση αναμενόταν να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο, πιθανώς πριν από τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 του μηνός.

 

Αλλά οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας για το ακριβές μέγεθος των προβλημάτων χρέους στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με πολιτικές πιέσεις για να καθυστερήσει μερικές ακόμα εβδομάδες, φαίνεται να πηγαίνουν τη δημοσίευσή της στα μέσα Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα κρατιέται οικονομικά με την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και οι τράπεζές της θα αντλούν έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

 

 "Η κυβέρνηση Obama δεν επιθυμεί τίποτα το μακροοικονομικό  να κλυδωνίσει την παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου", είπε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι και προηγούμενες εκθέσεις της τρόικας έχουν καθυστερήσει. Διάφορες πηγές στη Γερμανία ανέφεραν ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως καταστήσει σαφές στους Γερμανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρξουν εκπλήξεις πριν τις αμφίρροπες αμερικανικές εκλογές.

 

Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Πρόεδρο Barack Obama έναντι του αντιπάλου του Mitt Romney, οι ψηφοφόροι παραμένουν ευαίσθητοι σε οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και την απασχόληση.
"Η έκθεση της τρόικας θα πάει πιθανώς μετά την ημερομηνία των εκλογών στις ΗΠΑ", είπε αξιωματούχος στο Βερολίνο που δεν θέλησε να κατονομαστεί.  Ερωτηθείς αν αυτό έγινε μετά από παράκληση της Ουάσινγκτον, απάντησε: "Δεν θέλουν εκπλήξεις".

 

Η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει ως στόχο ταμέτρα να έχουν περάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου. Ο σκοπός είναι με τα μέτρα ψηφισμένα, ο κ. Σαμαράς να θέσει και επισήμως την επμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πράξει ότι της έχει ζητηθεί.

 

Αν η έκθεση δοθεί μετά τις αμερικάνικες εκλογές σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι "εταίροι" μασούν τα λόγια τους και στην πράξη δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη χώραμε την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δόση είναι αρκετά παραπάνω, αφού υπάρχουνχρήματα που έχουν πααρακρατηθεί, όπως έγινε με το 1 δισ. που δεν δόθηκε τον Μάιο λόγω των εκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας που υπήρχε την περίοδο εκείνηστη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 21 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.