ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κράτησε ο τουρισμός - Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από 10,5 δισ. ευρώ πέρσι

16:55 - 21 Σεπ 2012 | Οικονομία
Κράτησε ο τουρισμός - Στα 10 δισ. ευρώ τα έσοδα από 10,5 δισ. ευρώ πέρσι
Η τουριστική σεζόν πήγε φέτος λιγότερο άσχημα από ότι φοβόταν ο κλάδος, καθώς οι εκλογές του Ιουνίου αποκατέστησαν τη σταθερότητα στη χώρα και άμβλυναν τις ανησυχίες για χαοτική της έξοδο από το ευρώ, είπε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς στα περίπου 10 δις ευρώ, από 10,5 δις ευρώ πέρυσι, είπε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Οι αφίξεις προβλέπεται να κυμανθούν στα 16 εκατ. από το ρεκόρ των 16,5 εκατ. πέρυσι.

 

Πριν από τις εκλογές, οι τουριστικές επιχειρήσεις ανέμεναν πτώση 10-15% των εσόδων για το 2012, με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες να ρίχνουν τις τιμές τους για να πετύχουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. 

 

Ο τουριστικός κλάδος θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 16% του ΑΕΠ ή 34 δις ευρώ και απασχολεί έναν στους πέντε εργαζομένους. 

 

Οι εικασίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ πριν τις εκλογές του Ιουνίου και οι φόβοι για κοινωνικές αναταραχές αποθάρρυναν τους τουρίστες λίγο πριν το αποκορύφωμα της θερινής περιόδου.

 

Η συγκρότηση, ωστόσο, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνησης και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ή μαζικές διαμαρτυρίες προσέλκυσαν και πάλι τους ξένους επισκέπτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

"Η ανησυχία ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ μέσα στο καλοκαίρι ξεπεράστηκε, έφυγε και αυτό το ερωτηματικό", είπε ο Ανδρεάδης στο Reuters. "Ήταν ένα ήσυχο καλοκαίρι από άποψη απεργιών". 

 

Το πρώτο επτάμηνο του έτους, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7% στα 4,923 δις ευρώ, την ώρα που η οικονομία διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης. 

 

Παρά την ύφεση και το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, η περυσινή χρονιά ήταν καλή για τον τουρισμό. Περίπου 1,5 εκατ. περισσότεροι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα λόγω των μειωμένων τιμών και των αναταραχών στους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας. 

 

Η Ελλάδα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί αγαπημένο προορισμό για Γερμανούς και Βρετανούς, προσελκύει πλέον τουρίστες από την Ανατολική Ευρώπη, με την αγορά αυτή να αντιστοιχεί σε άνω του 17% των συνολικών αφίξεων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, είπε ο Ανδρεάδης. 

 

Πρόσθεσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στο να διαδώσουν πως οι φόβοι για την σταθερότητα της Ελλάδας είναι αδικαιολόγητοι και προέβλεψε περαιτέρω βελτίωση τον επόμενο χρόνο. 
"Σύντομα θα δώσουμε ένα στόχο για το 2013 και θα είναι σημαντικά αυξημένος", είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 21 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.