ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληραίνει τη στάση της η Τρόικα

00:57 - 24 Σεπ 2012 | Οικονομία
Σκληραίνει τη στάση της η Τρόικα
Ανατρέπει το θετικό κλίμα του αιτήματος για παράταση το χρηματοδοτικό κενό που "ανακάλυψαν".

Μπορεί στην Ευρώπη να φαίνεται ότι έχει αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα για τη χώρα μας, ωστόσο, η Τρόικα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει αμείλικτη στάση όσον αφορά τους στόχους, αρχής γενομένης της επομένης της εκταμίευσης των 31,5 δισ. ευρώ που επίκειται.

 

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων. Παράλληλα, μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός, αναφέρουν πηγές του ΔΝΤ.

 

Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2016.

 

Στις εκτιμήσεις αυτές, έρχεται τώρα να προστεθεί και το νέο δημοσίευμα του Der Spiegel ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό περίπου 20 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθει στους όρους για έκτακτη βοήθεια, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από τους πιστωτές, μόνο όταν κλείσει το έλλειμμα. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων.

 

Έτσι επανέρχεται στο προσκήνιο και η ρήτρα απόκλισης στόχων που επέβαλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2013, θα ληφθούν μέτρα περαιτέρω μειώσεων των μισθών και των συντάξεων το 2014. Το γεγονός αυτό αποφορτίζει κάπως το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης προσωρινά, αλλά παραμένουν οι προβληματισμοί για το χρόνο οριστικοποίησης των μέτρων, καθώς έχει υπάρξει καθυστέρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει από τον Ιούνιο την επόμενη δόση του πακέτου, τη στιγμή που η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.

 

Διαμάχη

 

Εν τω μεταξύ, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το πότε θα αποφασίσουν εάν θα δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα. Η Κομισιόν θέλει η απόφαση για το θέμα να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα έχουν στη διάθεσή τους το Νοέμβριο το συντομότερο.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν την ώρα που έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα σε κοινά αποδεκτά μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 9,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν. Στα 9,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και 1,9 δισ. ευρώ από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Αυτήν την εβδομάδα θα συνεχιστούν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία παραμένουν στην Αθήνα, και μέσω τηλεδιασκέψεων με τους επικεφαλής προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.