ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το... 2006 έχουν να δουν λεφτά από το Δημόσιο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις

17:12 - 25 Σεπ 2012 | Οικονομία
Από το... 2006 έχουν να δουν λεφτά από το Δημόσιο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαρακτηρίζοντας εκτός ελέγχου την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες έχουν φτάσει σε ακραία σημεία ανοχής και επιβίωσης.

 

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης φαρμακευτικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα αφού όμως, όπως είπε, έχει προηγηθεί η κατάρρευσή τους εξαιτίας των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης και των χρεών του Δημοσίου. Πάντως, σε ερώτημα για το αν οι εταιρείες προτίθενται να προχωρήσουν σε διακοπή παράδοσης φαρμάκων, μέχρι να εξοφληθούν ή να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο κ. Φρουζής απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια προοπτική».

 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το κράτος  οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δις ευρώ ενώ τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα ήταν το 2006. Έκτοτε, συσσωρεύονται χρέη που δεν έχουν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος. Σημειωτέον ότι η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007-2009 οδήγησε σε «κούρεμα» των ομολόγων και ζημία 1 δις ευρώ στις επιχειρήσεις.  Ο ΣΦΕΕ ζητά την πληρωμή όλου του ποσού των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου (Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και καθορισμό σαφούς πλάνου αποπληρωμής. Επίσης, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις  έχουν ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής  και κανονιστικής ρύθμισης για την επέκταση της εφαρμογής του συμψηφισμού των εκκρεμών χρεών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τα χρέη του τελευταίου προς αυτές.

 

Στο μεταξύ, «κόκκινη γραμμή» έχει βάλει ο ΣΦΕΕ όσον αφορά την καταβολή του θεσμοθετημένου  claw black (μονομερής και οριζόντια επιστροφή). Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο μηχανισμός αυτός  είναι αδιαφανής και δεν προτίθενται να καταβάλουν την επιστροφή ενώ για το θέμα έχουν ήδη καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Ο κ. Φρουζής ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, τόνισε ότι όλοι οι εταίροι και τα κέντρα κόστους της Υγείας θα πρέπει να συνεισφέρουν στην  εξοικονόμηση και επισήμανε την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσα στο 2012. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ πρότεινε να προχωρήσουν  η κυβέρνηση και η φαρμακοβιομηχανία σε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας με διμερείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

 

Oρσαλία Φυτά

Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 25 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.