ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙFR: Καλά νεά για την Ελλάδα το OSI

00:02 - 26 Σεπ 2012 | Οικονομία
ΙFR: Καλά νεά για την Ελλάδα το OSI
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες στο Reuters πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό που η ελληνική κυβέρνηση το υπολογίζει σε 13-15 δις ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρει η χώρα τη διετή παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, και είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος.

Όπως σχολιάζει το IFR, αυτό δεν σίγουρα δεν αποτελεί «τρομερά νεά», ωστόσο ενισχύει την ιδέα της ανάγκης για ενεργή συμμετοχή του επίσημου τομέα, για μπει η Ελλάδα σε οποιουδήποτε είδους βιώσιμη πορεία του χρέους, που άλλωστε αποτελεί και απαίτηση για συνέχιση της στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ως εκ τούτου, αυτό το γεγονός τονίζει την αβεβαιότητα για την κατάσταση της χώρας, με την Ελλάδα να μοιάζει πλεόν να χρειάζεται απαραίτητα OSI - ενδεχομένως με τη μορφή διαγραφής χρέους καθώς και με την επέκταση του χρονοδιαγραμματος αποπληρωμής - για να μπορέσει να κρατηθεί στην επιφάνεια και να επιπλεύσει.

 

Όπως επισημαίνει το IFR, αν και τίποτε από αυτά δεν είναι πραγματικά φρέσκα νέα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις και δηλώσεις με λεπτομέρειες σχετικά με πώς ακριβώς θα είναι αυτό το ελληνικό OSI, κάτι το οποίο γρήγορα θα αρχίσουν να το απαιτούν οι αγορές.

 

Το OSI, αν και εφόσον είναι σημαντικού μεγέθους, θα είναι μία πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, αυτό είναι ακόμη πολυ πρόωρο να το πει κανείς δεδομένων των ισχυρότατων πολιτικών εμποδίων που θα υπάρξουν και που θα πρέπει πρώτα και κύρια να ξεπεραστούν.

 

Ήδη, χθες οι δηλωσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στην ολλανδική τηλεόραση, έβαλαν τα πρώτα εμπόδια και θυμίζουν την παραδοσιακή τακτική που συνεχίζει και υπάρχει στην ΕΕ, του «ενός βήματος μπροστά και δύο βήματα πίσω».

Ο De Jager χαρακτήρισε «πολύ πρόωρη» την έκκληση της Γαλλίας και του Πρωθυπουργού Jean-Marc Ayrault, να δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση για την περικοπή των δαπανών της, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την Ελλάδα να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις.

 

Το IFR επιμένει πως ο δρόμος του OSI για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ θετικός και σίγουρα οι ενδείξει πως οδηγούμαστε προς κάτι τέτοιο, ενισχύονται τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο, οι αγορές είναι πιθανό να επικεντρωθούν στις ελλείψεις στην επίδοση της Ελλάδας και να ανησυχήσουν έντονα σχετικά με τα πολιτικά εμπόδια που θα δημιουργηθούν και τα οποία θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν οποιαδήποτε συμφωνία για την όποια συμμετοχή του επίσημου τομέα σε περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.