ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες μομφές Βάιντμαν για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

10:09 - 26 Σεπ 2012 | Οικονομία
Την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να δυσχεράνει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, σε περίπτωση που καταλαγιάσει την πίεση για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, ο κ. Βάιντμαν διερωτήθηκε εάν η αγορά κρατικού χρέους αποτελεί τον σωστό μηχανισμό επίλυσης των δομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη νομισματική ένωση, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η απώλεια της εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές πολιτικές μεμονωμένων κρατών του κοινού νομίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι η διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών κινδύνων, ενώ η αγορά ομολόγων έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πως ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να ήταν το μοναδικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για το πρόγραμμα ομολόγων.

Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία υπήρχαν μάλιστα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόθεση παραίτησης του κ. Βαίντμαν από τη Bundesbank, πληροφορίες τις οποίος ο ίδιος τώρα διαψεύδει, αποσαφηνίζοντας πως η παραίτηση δεν απετέλεσε ποτέ επιλογή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 26 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.