ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό Μνημόνιο: Προτάσεις φωτιά για όσους έχουν ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές

10:57 - 26 Σεπ 2012 | Οικονομία
Κυπριακό Μνημόνιο: Προτάσεις φωτιά για όσους έχουν ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές
Υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές που έχουν εκδώσει οι Κυπριακές Τράπεζες ζητεί η τρόικα στις προτάσεις που έχει καταθέσει στην Κυπριακή Κυβέρνηση μετά την προσφυγή της μεγαλονήσου στο Μηχανισμό.


Πιο συγκεκριμένα, οι «θεσμικοί εταίροι» πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν προαπαιτούμενο για την ένταξη κάθε τράπεζας στη διαδικασία στήριξης την υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές εταιρικών μετατρέψιμων ομολογιών που διακρατούν δικαιούχοι. Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο του μνημονίου είναι να απομειωθεί το κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη από τη διάσωση της κάθε τράπεζας, με ματακύλησή του στους μετόχους και τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο τράπεζες έχουν εκδώσει τέτοιας μορφής χρηματοοικονομικά προϊόντα, Τράπεζα Κύπρου και Μαρφιν Λαϊκή. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, π.χ. στην περίπτωση της Τραπέζης Κύπρου πάνω από 13.000 επενδυτές είχαν βρει «καταφύγιο» σε μιας τέτοιας μορφής επένδυση, με 500 εκατομμύρια να έχουν αντληθεί από κατοίκους Ελλάδας σε σύνολο έκδοσης 900 εκ. . Μετά από ρευστοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν απομείνει 400 εκ. με 180 εκ. απ΄ αυτά να είναι σε χέρια Ελλαδιτών επενδυτών. Οι απώλειες,δε, που καταγράφονται σε κάθε επενδυτή σε σημερινές τιμές υπερβαίνουν το 60% του επενδεδυμένου κεφαλαίου με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής. 

Ωστόσο η τρόικα δε σταματάει εκεί, αλλά φέρνει τα πάνω κάτω στον οικονομικό χάρτη της Κύπρου με στόχο την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, κάτι που όμως φέρνει μετασεισμούς και στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται να επιβαρύνει όπως έχει ήδη γράψει αποκλειστικά το reporter.gr στις 23/9, την εικόνα τραπεζών όπως η Alfa Bank. Η τελευταία έχει συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων 4,5 δισ ευρώ περίπου, το οποίο επετεύχθη χάρη στην ραγδαία επέκταση της τράπεζας στη λιανική τραπεζική με έμφαση στα ακίνητα.

Καυτό θέμα τα collaterals στην Κύπρο

 

Με το δεδομένο της προσφυγής της στο μηχανισμό η Κύπρος αναγκαστικά καλείται να εγκαταλείψει το μοντέλο ανάπτυξης που είχε μέχρι τώρα, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της περιοχής και να ακολουθήσει ένα «ευρωπαϊκό δρόμο» που ωστόσο οδηγεί σε απώλεια ελέγχου των τραπεζών, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, (τουλάχιστον με την εικόνα που την είχαμε ως σήμερα), απολύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα και συνεχή εποπτεία του πιστωτικού συστήματος για τον καλύτερο έλεγχο του των δρόμων του μάυρου χρήματος. Μάλιστα ο αντίκτυπος στην Ελλάδα θα είναι βαρύς, καθώς κι επενδύσεις Ελλαδιτών υπάρχουν, αλλά και επιβαρύνσεις στα λογιστικά φύλλα των ελληνικών τραπεζών θα προκύψουν, ενώ στο στόχαστρο της ανδιάρθρωσης θα μπουν και οι δραστηριότητες στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα προβλέπει ότι εξωτερικός σύμβουλος (Pimco) θα πρέπει να αποτυπώσει τις πραγματικές αξίες προσημειωμένων ακινήτων, κάτι που μέχρι σήμερα δε γινόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυπριακές τράπεζες απέφευγαν να αποτυπώνουν την πραγματική αξία των collateral με αποτέλεσμα να υπάρχει λόγω της πτώσης της αγοράς ακινήτων μια εικονική πραγματικότητα στο ενεργητικό κάθε τράπεζας. «Στην Κύπρο δεν είναι είμαστε ευαίσθητοι στην επανεκτίμηση ακινήτων» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης τράπεζας της μεγαλονήσου.  Επίσης η τρόικα αφήνει ανοικτό στις προτάσεις της, πάνω στα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να απαιτηθούν κι άλλες εγγυήσεις, πέρα από τις υφιστάμενες που θα καλύψουν υποχρεώσεις των δανειοληπτών.

Είναι γνωστό, ότι ενήμερα δάνεια στην Κύπρο θεωρούνται αυτά που απλά έχουν ακίνητα με αξία όπως αποτυπώθηκε τη στιγμή της χορήγησης του δανείου. Άρα η αλλαγή που προτείνεται φέρνει τα πάνω κάτω σε αποτιμήσεις και στα λογιστικά φύλλα όλων των εκτεθειμένων στο real estate τραπεζών.

Μάλιστα ως μέσο για την ανάκτηση της ρευστότητας των τραπεζών προβλέπεται και η κατάσχεση ακινήτων, όσων δεν είναι ενήμεροι με στόχο την εντός 1,5 χρόνου εκποίησή του. Ξεκάθαρα και με δεδομένη την ύφεση και την έκταση της έκθεσης τραπεζών σε ακίνητα, η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε κατάρρευση της αγοράς.

Σε όλα αυτά αν προσθέσει κανείς τις προτεινόμενες απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού σε Ελλάδα και Κύπρο, την μεγαλύτερη εμπλοκή των αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος συμπληρώνει ένα πάζλ που κάνει πολλούς να διερωτώνται για ακόμη - ακόμη τη σκοπιμότητα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε…, αλλά θέτει και ερωτήματα για το τι θα πράξουν κάποιοι παίκτες της ιδιωτικής τραπεζικής (Κύπρου και Ελληνική) στο νησί, με δεδομένες της δυσκολίες της Λαϊκής… 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 26 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.