ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα deals που θα αλλάξουν το χάρτη του X.A.

23:58 - 27 Σεπ 2012 | Οικονομία
Tα deals που θα αλλάξουν το χάρτη του X.A.
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον επιχειρηματικό στοίβο, το τελευταίο διάστημα σε τέτοιο βαθμό, που, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, που μόνο εξαιτίας των κυοφορούμενων deals, το Χ.Α. Θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ανοδικό momentum. Oι ίδιοι βλέπουν ότι γίνονται συζητήσεις και πολύ γρήγορα μετουσιώνονται σε πράξεις και δεν αφορούν μόνο τις εισηγμένες, αλλά μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι οι επιχειρηματίες, κάθε μέρα που περνάει πείθονται όλο και περισσότερο για την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ. Που σημαίνει ότι ο ορίζοντας αρχίζει και ανοίγει και τα σχέδιά τους με το πέρασμα του χρόνου κι εφόσον τα μέτρα που λάβει η κυβέρνηση αρχίσουν να αποδίδουν, προχωρήσει η εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και τελικά γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο χορός των deals έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Ξεκίνησε από τις τράπεζες και συγκεκριμένα από την Πειραιώς, η οποία αγόρασε το υγιές κομμάτι της πολύπαθης Αγροτικής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας. Η τράπεζα όμως, δεν θα μείνει εκεί, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της υποβάλλοντας πρόταση στην Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank.

 

Τράπεζες

Την ίδια περίοδο, η Credit Agricole κίνησε τις διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Emporiki Bank. Κι ενώ μέχρι την υποβολή των των προσφορών το φαβορί ήταν η Alpha Bank, η αξιολόγησή τους από τους Γάλλους δείχνει ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Σύμφωνα με την αγορά, αλλά και σύμφωνα με πηγές που έρχονται από το Παρίσι, τον πρώτο λόγο σε αυτή τη φάση φαίνεται να έχει η Eurobank. Αν προχωρήσει το deal Eurobank - Εmporiki, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξουν οι άλλοι μεγάλοι του κλάδου στη χώρα μας και συγκεκριμένα, Εθνική - Alpha Bank. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πάντως στην χρηματιστηριακή αγορά, που δεν αποκλείουν μία ακόμα προσέγγιση μεταξύ των δύο, αν και σε αυτή τη φάση η Εθνική θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του εξισοροπιστή στην αγορά, αναλαμβάνοντας το υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κυρίως τη διαχείριση των καταθέσεων, οι υψηλότερες από κάθε άλλη τράπεζα.

 

Για δε την Alpha Bank, το πιθανότερο είναι αν δεν μείνει «μόνη» της στην Ελλάδα, να επιδιώξει τη συνεργασία με ξένο όμιλο, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ισχυρά funds από τις χώρες του Κόλπου έχουν λάβει εγκαίρως θέση και δεν έχουν βγει να πουλήσουν ακόμα κι όταν η μετοχή στοίχιζε μερικά cents... Επιπρόσθετα, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το τοπίο θ' αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες μετά την εκταμίευση της δόσης. Δεν αποκλείεται δε, η ΕΤΕ ν' ανοίξει πρώτη τον χορό.

 

Αποκρατικοποιήσεις

Ένας ακόμα λόγος που γεμίζει με αισιοδοξία τους συναλλασσόμενους είναι η ζωηράδα που δείχνει η κυβέρνηση τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το καλό κλίμα στην αγορά ανεβάζει τις αποτιμήσεις, με προφανή στόχο να πουληθούν τα ποσοστά του Δημοσίου στις καλύτερες δυνατές τιμές.

 

Ταυτόχρονα, διαδικασίες που εκκρεμούσαν για... χρόνια με την απαραίτητη πολιτική βούληση ξεμπλοκάρουν και λύνουν τα χέρια του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στις σχετικές προκηρύξεις ιαγωνισμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ. Λίγες εβδομάδες αφόρου είχε αναλάβει το πόστο του υπουργού Οικονομικών ο κ. Ι. Στουρνάρας, η περίπτωση του ΟΠΑΠ φάνταζε «βουνό» ως προς τη γραφειοκρατία που εμπόδιζε την άμεση ιδιωτικοποίησή του. Εκκρεμούσε η γνωμοδότηση της Ε.Ε. για το φορολογικό καθεστώς, αλλά και ηαπόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το μονοπωλιακό χαρακτήρα. Το πρώτο θέμα αντιμετωπίστηκε, όσο κι αν «στενοχώρησε» τους επενδυτές, που βλέπουν να μειώνονται τα καθαρά κέρδη από τη φορολόγηση του 30% και για το δεύτερο μένει να αποφανθεί το ΣτΕ. Η κυβέρνηση υπολογίζει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΠΑΠ μέχρι τον Ιανουάριο. Μάλιστα, η κυβέρνηση τονίζει ότι υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον από τέσσερις ξένους στοιχηματικούς ομίλους.

 

Επίσης, μετά τον ΟΠΑΠ προκύπτει ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, αφού απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου δικαιώνει την επιχείρηση για τη χρήση του λιγνήτη, ανοίγοντας τη σχετική αγορά και στους ιδιώτες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του λιγνίτη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα διαρκές πάρτι για τη μετοχή. Ίδια εικόνα και για τα ΕΛΠΕ, με αυξημένο το ρώσικο ενδιαφέρον για τηναγορά της συμμετοχής του Δημοσίου (35,47%). Πάντως, οι όροι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δόθηκαν χθες στη ημοσιότητα και τα νεότερα για το ενδιαφέρον αναμένονται στις 19 Οκτωβρίου.

 

Επιχειρηματίες

Εκείνο που «συγκινεί» τους επενδυτές είναι τα deals στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ήδη, η Folli Follie επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «συζητήσεις αναφορικά με τον κλάδο των αφορολογήτων ειδών είναι σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει ακόμη συμφωνία μεταξύ των μερών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Folli Follie και ο ελβετικός όμιλος αφορολογήτων Dufry έχουν καταρχήν συμφωνήσει στην απόσχιση του κλάδου του travel retail και την εισφορά του σε εταιρία ειδικού σκοπού, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας θα εξαγοράσει εν συνεχεία η Dufry. Το ενδιαφέρον στη συμφωνία, αν προχωρήσει (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο...) είναι ότι oι Ελβετοί θα αναλάβει το 40% των υποχρεώσεων των ΚΑΕ και ταυτόχρονα θα καταβάλουν στα Folli μετρητά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

 

Το deal που αναχαράσει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο είναι η εξαγορά του 10% που κατέχουν τα αδέλφια Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ από την οικογένεια Μπόμπολα, έναντι ποσού 47 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή, φήμες στην αγορά έκαναν λόγο για μεγαλύτερο τίμημα, άνω των 50 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, ανακατατάξεις αναμένονται και στον τομέα των αερομεταφορών. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Aegean και Ολυμπιακή έχουν έρθει και πάλι πιο κοντά. Η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, η είσοδος της Cyprus στις γραμμές εσωτερικού, μάλλον αλλάζει τα δεδομένα περί δεσπόζουσας θέσης από μία συνεργασία μεταξύ Aegean και Olympic, η οποία, ως γνωστόν, έχει περάσει στον όμιλο της MIG.

Επίσης, εκτός Χ.Α. δεν μπορείνα περάσει απαρατήρητη η συνεργασία του επιχειρηματία κ. Π. Γερμανού με την Wind, ή η ανάπτυξη της Chipita στην Άπω Ανατολή, ή της MIG μέσω της Vivartia στις χώρες του Κόλπου.

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:00 - 28 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.