ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα αυξήσουν τον φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών κατά... 600%!!

00:08 - 28 Σεπ 2012 | Οικονομία
Θα αυξήσουν τον φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών κατά... 600%!!
Βαρύς ο πέλεκης και για τα μπλοκάκια της G700...

Στους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται ότι στρέφεται αυτή τη φορά το πακέτο λιτότητας η οριστικοποίηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μέσω αυτού προωθούνται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και η φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 35%.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος με συντελεστή, που θα ορισθεί στο 30% ή στο 35%, από 20% σήμερα, ενώ καταργείται και το "μαξιλαράκι" του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η παρακράτηση φόρου αυξάνεται από το 20% στο 25%, επιφέροντας σημαντικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι δραματική, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό του φόρου που πληρώνει κανείς για κάθε 10.000 ευρώ αυξάνεται από τα 500 ευρώ σήμερα στα... 3.500 ευρώ. Την ίδια ώρα, το μέτρο δεν κρίνεται κατά της φοροδιαφυγής, καθώς δεν αναγκάζει τίποτα αυτούς που δεν εξέδιδαν αποδείξεις να το κάνουν. Το αντίθετο μάλιστα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που εφιστούν την προσοχή στο οικονομικό επιτελείο, ότι η δυσβάσταχτη φορολογία μάλλον θα καλλιεργήσει τις μεθόδους αποφυγής της.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της φορολόγησης για τα μπλοκάκια των νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας. Με δεδομένη την αμοιβή των 700 ευρώ, στην περίπτωση που ο συντελεστής ανέλθει στο 35% και το αφορολόγητο καταργηθεί, ο φόρος θα φτάσει στα 2.940 ευρώ, από 340 ευρώ σήμερα.

Όσον αφορά στις ανώνυμες εταιρίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση του συνετελεστή φορολόγησης από το 20% στο 30% ή ακόμη και στο 35% , με παράλληλη, ωστόσο, κατάργηση του φόρου κατά τη διανομή μερίσματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.