ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ατζέντα των Eurogroup και Ecofin

14:39 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Στην ατζέντα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που πραγματοποιούνται το προσεχές διήμερο στο Ελσίνκι, αναμένεται να βρεθεί η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και οι αυξητικές τάσεις που παρουσίασε σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ήδη αναχώρησε για την Φιλανδική πρωτεύουσα (το μεσημέρι του Σαββάτου θα παραστεί στη ΔΕΘ) όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Υπουργούς Οικονομίας της Ευρώπης τις προτάσεις που θα αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι προτάσεις που θα συζητηθούν, θα έχουν ως βάση τις νεότερες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό που θα επιδιωχθεί θα είναι η ανάλυση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές πετρελαίου στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και η ολοκλήρωση και ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, η προώθηση επενδύσεων και η βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, η χρήση εργαλείων για την προώθηση βιώσιμων πολιτικών ενέργειας και η διασφάλιση της συνέπειας μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

Επιμέρους θέματα των συμβουλίων θα είναι η βελτίωση των μεθόδων εργασίας του ECOFIN, η αναβάθμιση των Ευρωμεσογειακών Συνόδων (FEMIP) οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, με έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η καινοτομία για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα γίνει επισκόπηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης αλλά και της προόδου που έχει γίνει καθώς και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. και τη διαχείριση ενδεχόμενων χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Τέλος, στο μέτωπο των ελλειμμάτων θα εξεταστεί η περίπτωση της Γερμανίας όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2007 το αργότερο, όπως συστήθηκε από το Ecofin το Μάρτιο 2006, εφόσον εφαρμοσθούν αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τέλος , εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη την επόμενη εβδομάδα, θα επανεξετασθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναθεώρηση της ενδιάμεσης στρατηγικής του καθώς και των ποσοστώσεων συνεισφοράς στο Ταμείο από τα κράτη-μέλη του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.