ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα 176 ευρώ: κάλλιο αργά παρά ποτέ

15:42 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Το υπόλοιπο του ειδικού επιδόματος των 176 ευρώ που δικαιούνται περίπου 200.000 συνταξιούχου του δημοσίου αναγκάσθηκε να δώσει η κυβέρνηση ύστερα από 100 πρωτόδικες αποφάσεις που βγήκαν υπέρ των εργαζομένων.

Την επίδοση του εν λόγω επιδόματος το οποίο ανέρχεται στα 140,8 ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η καταβολή του θα γίνει σταδιακά σε τέσσερις ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2007.

Το επίδομα θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό των δικαιούχων, οι οποίοι από τον Ιούλιο του 2007 έως και τον Ιούλιο του 2010 μαζί με τον συντάξιμο μισθό θα λαμβάνουν για κάθε έτος το ¼ του ειδικού αυτού επιδόματος, ήτοι 35,2 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν 200.000 συνταξιούχοι και σταδιακά το σύνολο των δημοσιών υπαλλήλων που θα εξέρχονται από 1 Ιουλίου 2007 από την υπηρεσία και εφεξής.

Βέβαια, η χορήγηση αυτού του επιδόματος το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στους συνταξιούχους του δημοσίου ( εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κλπ.) δεν αποκλείεται να ανοίξει τον «δρόμο» της διεκδίκησης και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι νομικές ενέργειες που προηγήθηκαν προέρχονται από τους εργαζομένους.

Έτσι το Γενικό Λογιστήριο δεν αποκλείεται να κληθεί να καταβάλει αυτό το επίδομα και σε 150.000 εν ενεργεία δικαιούχους του δημοσίου, οπότε το δημοσιονομικό κόστος σε αυτή την περίπτωση ψηλώνει σημαντικά και φθάνει συνολικά με τα αναδρομικά 5 ετών τα 4 με 5 δις. ευρώ.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν κατοχυρώσει, κατά το παρελθόν, το δικαίωμα ενσωμάτωσης ποσού 176 ευρώ στο συντάξιμο μισθό τους. Κατεβλήθη όμως για ένα έτοςτο ένα πέμπτο (1/5) του ποσού αυτού (δηλ.35,2 ευρώ) και στη συνέχεια καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μάριος Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.