ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο πρόβλημα η αλματώδης αύξηση του ελλείμματος στις τρέχουσες συναλλαγές

16:27 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Μεγαλώνει, διευρύνεται, απογειώνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, όπως βεβαίως και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Το πρώτο έκανε ένα τεράστιο άλμα και από 777 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2005 έφτασε στα 2,081 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2006. Το δεύτερο αυξήθηκε κατά 1,098 δισεκατομμύρια ευρώ τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον περυσινό και πυροδότησε την αύξησητου πρώτου.

Αν θέλετε μάλιστα και τα συγκεντρωτικά στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου 2006 σας πληροφορούμε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 6,344 δισεκατομμύρια ευρώ συγκρινόμενο με το ίδιο εξάμηνο του 2005 και έφθασε άνετα στα 14,277 δισεκατομμύρια ευρώ. Οσο για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αυτό αυξήθηκε κατά 4,623 δισεκατομμύρια το ίδιο διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι κρυφά. Δημοσιοποιούνται και δημοσιεύονται, αλλά συνήθως περνάνε απαρατήρητα, αν και είναι πολύ σημαντικά. Ο πολίτης δεν τα πολυκαταλαβαίνει και δεν ενδιαφέρεται. ΄Αλλωστε αυτό που τον αφορά και το καταλαβαίνει είναι η δική του τσέπη. Παρομοίως, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας δίνουν μικρή σημασία, γιατί θεωρούν ότι αυτά τα νούμερα δεν… «πουλάνε». Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν ασχολείται επικοινωνιακά με αριθμούς που επιδεινώνονται γιατί δεν την συμφέρει και αρκείται στην προβολή των άλλων, όπως η αύξηση των εξαγωγών και η αύξηση του τουρισμού, που θεωρεί ότι της εξασφαλίζουν καλή δημοσιότητα.

Η πρώτη και εύλογη εξήγηση για την αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, όσο και του άλλου του εμπορικού ισοζυγίου, είναι η θεαματική άνοδοςτων τιμών του πετρελαίου, που φυσικά συμπαρασύρει τα πάντα. Ετσι είναι, αλλά δεν είναι μόνον έτσι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα τα στοιχεία λένε ότι αυξάνεται η κατανάλωση, είτε επειδή το μέγεθος της μαύρης οικονομίας είναι τεράστιο, είτε γιατί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή είναι εξαιρετικά εκτεταμένες, όπως άλλωστε ομολογεί η εκάστοτε κυβέρνηση, είτε τέλος, γιατί οι έλληνες συνεχίζουν απτόητοι να δανείζονται για να καταναλώνουν. Η αύξηση της κατανάλωσης σημαίνει με τη σειρά της ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αφού ελάχιστα από όσα καταναλώνονται παράγονται πλέον εδώ. Και αυτό είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 

Τα αίτια λοιπόν μπορεί να είναι π διάφορα, αλλά η ουσίαείναι μία. Η Ελλάδα ως σύνολο ξοδεύει πολύ περισσότερα από αυτά που εισπράττει. Φεύγουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπαίνουν στη χώρα και η τάση είναι ταχύτατα αυξητική. Αν μάλιστα παραμείνει στις σημερινές τιμές ή και αυξηθεί το πετρέλαιο, βαδίζουμε με πολύ γρήγορο ρυθμό στην οικονομική ασφυξία. Κάποια στιγμή δηλαδή θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε από χρήμα, αφού μάλιστα δεν μπορούμε πλέον να «κόβουμε μονέδα».Τόσο απλά και τόσο σίγουρα.

 

Κάποιοι θα γελάσουν και θα πουν ότι οι οικονομίεςδεν μένουν ποτέ από χρήμα, ή δεν χρεοκοπούν, ή ότι ο καλός Θεός της Ελλάδας θα φροντίσει τέλος πάντων. Είναι και δεν είναι έτσι. Γιατί ο μενκ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται πάντα αισιόδοξος και σήμερα ακόμη περισσότερο, αφού βρισκόμαστε στιςπαραμονές της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι αυτή η πραγματικότητα; Η η πραγματικότητα είναι ότι τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο κράτος.

Η συνεχής αύξηση των συγκεκριμένων ελλειμμάτων σημαίνει ότι η Ελλάδα ως κράτος δεν είναι ανταγωνιστική, γεγονός που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας και πίεση στο κράτος να επέμβει. Αλλά που θα βρει τα λεφτά το κράτος για να επέμβει, αφού δεν θα εισπράττει; Φαύλος κύκλος που συμβάλλει στην πώληση των χρυσαφικών, των ασημικών, των κατσαρολικών, των προικώων. Ετσι όμως δεν λύνεται το πρόβλημα της παραγωγής, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών.

 

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.