ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΜΙΔΑ: Εκτός από χαρτόσημο και ο συμπληρωματικός φόρος να καταργηθεί

16:33 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Η τυχόν κατάργηση του χαρτοσήμου 3,6% επί των μισθωμάτων κατοικιών, που αποτελεί θετικό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης των ενοικιαστών, θα πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα, για λόγους στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης, και από την ταυτόχρονη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% επί των μισθωμάτων, που επιβαρύνει τους εκμισθωτές κατοικιών.

Αυτό αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Οικονομικών Αντ.Μπέζα.

Η ΠΟΜΙΔΑ επίσης ζητά ο φορολογούμενος να έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Δημόσιο διετή αναβολή της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων με υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν εισέπραξε και διεκδικεί τα συγκεκριμένα μισθώματα και ότι θα τα δηλώσει αμέσως μόλις τα εισπράξει. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, είναι συχνό πλέον φαινόμενο η απώλεια μισθωμάτων από ενοικιαστές που για διάφορους λόγους δεν τα καταβάλλουν και συνήθως αποχωρούν από το μίσθιο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ως σήμερα, μόνο νομοθετημένο μέσο για την απαλλαγή των εκμισθωτών από τη φορολογία για τα «χαμένα» αυτά μισθώματα είναι η εκχώρησή τους στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα, πριν ο ενδιαφερόμενος προλάβει να τα διεκδικήσει δικαστικά και να τα εισπράξει.

Τέλος, επειδή το 2007 θα συμπληρωθεί δεκαετία από την επιβολή του ισχύοντος ΦΜΑΠ και θα αρχίσουν οι ετήσιες αποστολές σημειωμάτων για έλεγχο των σχετικών δηλώσεων, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων και των υπηρεσιών, και μέχρι την αναμενόμενη κατάργηση του φόρου αυτού, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:

-Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων έτους 1997 που συντάχτηκαν βάσει των αξιών-εκτιμήσεων του μηχανογραφικού υπολογισμού του υπουργείου να θεωρηθούν ειλικρινείς.

-Οι δηλωθείσες τιμές των επομένων ετών να προσαυξηθούν κατά 10% και βάσει αυτών να γίνει μηχανογραφικά νέα αυτόματη εκκαθάριση και αποστολή εντάλματος πληρωμής φόρου χωρίς προσαυξήσεις (όπως και με τον ΦΑΠ του 1982).

-Οι δηλώσεις ΦΜΑΠ να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα των τυχόν φορολογικών απαλλαγών που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.