ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευθέτηση χρόνου εργασίας και αποζημίωσεις στην ατζέντα της τρόικας

11:55 - 02 Οκτ 2012 | Οικονομία
Διευθέτηση χρόνου εργασίας και αποζημίωσεις στην ατζέντα της τρόικας
Με την επίσκεψη αυτήν την ώρα στο Υπουργείο Εργασίας ξεκινά η τρόικα την περιδιάβασή της σε κομβικά υπουργεία σε μια προσπάθεια να «αποσπάσει» θετική γνώμη σε μια σειρά από περικοπές, αλλά και δομικές αλλαγές. Στόχος τους είναι να καλύψουν τουλάχιστον 2 δις δαπανών, αλλά και να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που θα «κουμπώνουν» με τις πάγιες απόψεις τους για το «δέον γενέσθαι» στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται έντονες πιέσεις, όπως έχουν συνηθίσει στο υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο για πρόσθετες περικοπές σε ένονταιμισθούς και συντάξεις, αλλά και για περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων.

 

Θέματα αιχμής είναι:

 

- Επαναδιευθέτηση του χρόνου εργασίας, με δυνατότητα ελαστικής κατανομής του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και καθιέρωση εργασίας το Σάββατο με διευθυντικό δικαίωμα.

- Μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης (κατά δύο μήνες σε όλες τις κατηγορίες) με στόχο της μείωση του ποσού της αποζημίως όψει και συνολικών ανακατατάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κτλ.

- Μείωση του απαιτούμενου χρόνου ανάπαυσης από τις 12 ώρες που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες κατηγορίες στις 11.

- Κατάργηση των μισθολογικών προσαυξήσεων που καταβάλλονται ανά τριετία στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση και του δημόσιου τομέα.

- Οριοθέτηση του τρόπου διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών προκειμένου να αποκλειστεί ο μονομερής καθορισμός από τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο πακέτο μέτρων, που ήδη προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ., μεταξύ άλλων, αναφορικά με αρμοδιότητες του Υπ. Εργασίας περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, που αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

- Η αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.

- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, πάνω από τα 1.000 ευρώ από 1% έως και 15%.

- Μείωση του εφάπαξ κατά 20-30% σε 22 Ταμεία.

- Κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ του οποίου οι μηνιαίες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ.

- Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη.

 

Πολλές από τις θεσμικές αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν στην επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου που έχει συσταθεί, κι όπου διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στις άδειες μητρότητας, αλλά για καθορισμό των κατώτατων μισθών από ανεξάρτητη αρχή.

 

Ήδη, με επιστολή της η ΓΣΕΕ προς τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει αντιδράσει τόσο στο σχεδιασμό αυτό, όσο και στις προθέσεις της τρόικας.

 

Στην είσοδο του υπουργείου  βρίσκονται συγκεντρωμένοι 50 περίπου διαδηλωτές ΑμεΑ, μέλη του ΠΑΜΕ, που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής των δανειστών, με συνθήματα κατά του κεφαλαίου, του καπιταλισμού, της τρόικας, της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 02 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.