ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ:Μέχρι 27 Οκτωβρίου τα δικαιολογητικά για τον ΦΠΑ των αγροτών

16:47 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Παράταση μέχρι τις 27 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους αγρότες που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την επιστροφή του ΦΠΑ του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληγε στις 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην παράταση της προθεσμίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κατά την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς, κατά την προσκόμιση των δικαιολογητικών επιστροφής.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. έχει παρέλθει (31/07/06), δίδεται παράταση μέχρι τις 27/10/2006 στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για επιστροφή Φ.Π.Α. για τη χρήση 2005 έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να υποβάλλουν συμπληρωματικές αιτήσεις επιστροφής και για τα εν λόγω τιμολόγια τα οποία έχουν ήδη απορριφθεί.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν προβλήματα κατά την διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, με την απόρριψη χωρίς έλεγχο από τις Δ.Ο.Υ. σημαντικού αριθμού τιμολογίων που προσκόμιζαν οι αγρότες, κυρίως, διότι αυτά έφεραν λάθος ένδειξη προορισμού ή δεν έφεραν την ειδική σήμανση που προβλέπεται για την έκδοση τιμολογίων με μηχανογραφικό τρόπο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τρόπο αποσπασματικό, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να επανέρχεται το ίδιο πρόβλημα το οποίο είχε ως συνέπεια την απώλεια σημαντικών οικονομικών πόρων των αγροτών.

Δεδομένου ότι οι αγρότες δεν ευθύνονται για τον τρόπο έκδοσης των τιμολογίων που παραλαμβάνουν από τους εμπόρους για την πώληση των προϊόντων τους, ούτε είναι σε θέση να ελέγχουν αυτοί την νομιμότητα των τιμολογίων που δέχονται, και προκειμένου να μην στερούνται του δικαιώματος επιστροφής σημαντικού μέρους του Φ.Π.Α. που επιβάρυνε την παραγωγή τους,το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών θεσπίζει με αυτή την εγκύκλιο συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου που θα εφαρμόζουν εφεξής οι ΔΟΥ.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου θα γίνεται όταν εντοπίζουν τιμολόγια τα οποία εκ παραδρομής είτε φέρουν λάθος ένδειξη προορισμού ή δεν φέρουν την ειδική σήμανση που προβλέπεται για την έκδοση τιμολογίων με μηχανογραφικό τρόπο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια, τον σημαντικό περιορισμό της απώλειας σημαντικών εσόδων της πλειοψηφίας των αγροτών.

Επί πλέον, με την ανωτέρω διαδικασία, θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τα οποία έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα στις ΔΟΥ και αφορούν στη χρήση 2004.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.