ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρέθηκε επιτέλους η λίστα με τους 2.000 καταθέτες της Ελβετίας - την είχε ο Βενιζέλος

19:27 - 02 Οκτ 2012 | Οικονομία
Βρέθηκε επιτέλους η λίστα με τους 2.000 καταθέτες της Ελβετίας - την είχε ο Βενιζέλος
Από τον Βενιζέλο στο Μαξίμου... και από το Μαξίμου στο ΣΔΟΕ

Στα χέρια του ΣΔΟΕ βρίσκεται η επίμαχη λίστα με τα ονόματα των καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας, μετά από τρία χρόνια που παρέμεινε στην αφάνεια... (διαβάστε εδώ όταν πρώτο το "R" είχε αναδείξει το θέμα)

Το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με USB, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το Μαξίμου να έχει ήδη αποστείλει στο ΣΔΟΕ την επίμαχη λίστα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς προχωρούν σε εξέταση μαρτύρων, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν διατάξει για τη «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλτσιάνι» με τους 1.991 καταθέτες σε τράπεζα της HSBC στην Ελβετία.

Στην επίμαχη λίστα, βάση των δημοσιευμάτων και καταγγελιών, περιλαμβάνονται τα ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην εν λόγω τράπεζα.

Η παρέμβαση Πεπόνη έχει στόχο άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί που βρίσκεται.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας τονίζει ότι εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πράγματι υπήρξε και που βρίσκεται η επίμαχη λίστα.

Η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.

Πηγές της Ιπποκράτους τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε χθες με τον κ. Διώτη και στη συνέχεια απέστειλε τη λίστα στον πρωθυπουργό για να σταματήσει η φιλολογία περί του αν η λίστα έχει χαθεί ή όχι. Από το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν ότι με αυτό τον τρόπο διαψεύδονται και όλες αυτές οι φήμες περί αξιοποίησης της λίστας από Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Το περιεχόμενο της λίστας θα κρατηθεί μυστικό μέχρι να υπάρξει σχετική διακρατική συμφωνία με την Ελβετία, καθώς, σε περιπτώσεις παράνομης διαρροής στοιχείων η Ελβετία έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες.

Τη λίστα παρέδωσε στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την είχε παραλάβει, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τονίζει:

«Η δημόσια συζήτηση για την "περιβόητη" λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

»Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

»Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

»Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

»Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

»Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

»Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:13 - 02 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.