ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος η "κυριαρχία" των τραπεζών στο Χ.Α.

00:24 - 03 Οκτ 2012 | Οικονομία
Τέλος η "κυριαρχία" των τραπεζών στο Χ.Α.
Με δύο νέους δείκτες προβάλει τις δυναμικές και εξαγωγικές εταιρείες.

Γερό λανσάρισμα των εξαγωγικών εταιρειών, με τις τράπεζες να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης και της σημαντικής εκκρεμότητας των ανακεφαλαιοποιήσεων. Το Χ.Α., όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του κ. Σ. Λαζαρίδης προβαίνει στη δημιουργία δείκτη διεθνοποιημένων εταιρειών, λέγοντας ότι, παρά την κρίση υπάρχει στην αγορά ένα μεγάλο κομμάτι περίπου το 37% στο σύνολο των εισηγμένων που πραγματοποιούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% του τζίρου τους στο εξωτερικό.

 

Ταυτόχρονα, οι ξένοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις νέες αναδυόμενες επιχειρήσεις του Χ.Α. και σε συνεργασία με τον οίκο FTSE από τον επόμενο μήνα πρόκειται να συσταθεί ένας δείκτης με αυτές ακριβώς τις εταιρείες που συνολικά ανέρχονται σε 53. Μέσα σε αυτές, συναντά κανείς την Aegean, την Alco, την Coca Cola, την ΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο, την Centric τα Πλαστικά Κρήτης, την Βιοχάλκο, τον Σαράντη, τον Μουζάκη, την ΕΛΒΑΛ κ.ά.

 

Η χθεσινή ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του πρώτου Greek Investment Forum που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη στις 9,10 και 11 Οκτωβρίου, με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία να προβληθεί το Χ.Α. στους ξένους επενδυτές.

 

Ο ίδιος είπε ότι η αγορά είναι μία από τις πλέον φθηνές διεθνώς με τη σχέση ΑΕΠ/κεφαλαιοποίησης να διαμορφώνεται σχεδόν έξι φορές κάτω σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων, κοντά στο 11,8%, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές κατά μέσο όρο το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται στο 62,4%.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. εκεί αποδίδεται και η κίνηση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα διότι πρόκειται για κάτι προφανές... Αλλά για να δουν οι ξένοι μεθοδικότερα την ελληνική αγορά, θα πρέπει οι Έλληνες επενδυτές να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες. Ακόμα και για τον τζίρο ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός, ο κ. Λαζαρίδης παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία είπε ότι οι συναλλαγές είναι συνάρτηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται πλέον στο 42,6%, όταν ο μέσος όρος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπολογίζεται κοντά στο 60%.

 

Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης ανακοίνωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί ένας ακόμα δείκτης, που θα αφορά τα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:02 - 03 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.