ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup

18:20 - 03 Οκτ 2012 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup
Στουρνάρας στην Bild: "Επιτέλους, κάτι πρέπει να κάνουμε ενάντια στην ύφεση".

Με εντατικές διεργασίες μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της Τρόικα ώστε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Η Τρόικα αμφισβητεί μέτρα 2 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει νέες μισθολογικές περικοπές. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, είναι να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Υψηλά ιστάμενη πηγή σημείωνε:
Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό.
Υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουμε υλοποιήσει ή να υλοποιήσουμε μέσα στη χρονιά. Συζητούμε επί αυτών μαζί με συνεργάτες του Υπουργείο Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια.
Αύριο έχουμε νέα συνάντηση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σοβαρό, συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα πιέζει ώστε την επόμενη χρονιά οι συνολικές περικοπές δαπανών να φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και μάλισταγίνουν να  άμεσα. Επίσης τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5% όταν η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορά σε ύφεση 3,8%

 

Μετά και τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές μάλλον βάζουν νερό στο κρασί τους και ψάχνουν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία και να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 8 Οκτωβρίου. "Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες", σχολιάζουν πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. "Προσπαθούμε", αναφέρουν, " να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε παράλληλα δύο ομάδες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό".

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουμε υλοποιήσει ή να υλοποιήσουμε μέσα στη χρονιά. Συζητούμε επί αυτών μαζί με συνεργάτες του Υπουργείο Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Αύριο έχουμε νέα συνάντηση (σ.σ.με την τρόικα). Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σοβαρό, συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο μέχρι τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα".  

 

Βild

 

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, τα δημοσιεύματα που ήθελαν οι σχέσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας να είναι τεταμένες. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους ελεγκτές σχετικά με τα νέα μέτρα και τις περικοπές που θα εφαρμοστούν. O κ. Στουρνάρας, ακόμη, αρνείται τις πληροφορίες που ήθελαν την Τρόικα να αμφισβητεί μέτρα ύψους δύο δισ. ευρώ που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
 
«Δεν υπάρχει καμία διαμάχη με την Τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα.
 
«Είμαστε σε καλό δρόμο. Περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας  μέσα Οκτωβρίου. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάρει φρέσκο χρήμα από το τελευταίο πακέτο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».
 

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

 «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, χρειαζόμαστε μόνο περισσότερο χρόνο. Αυτό ακριβώς θα εξηγήσω στους συναδέλφους μου, υπουργούς Οικονομικών», τόνισε  και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι επιτέλους ενάντια στην ύφεση. Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως με αυτόν τον τρόπο».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 03 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.