ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Έτοιμες οι προτάσεις της κυβέρνησης για την τρόικα - Περικοπές κοντά στο 1 δις μέχρι το 2016

09:15 - 04 Οκτ 2012 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια οι αντιπροτάσεις που θα κατατεθούν στην τρόικα για το δημοσιονομικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται για την Κύπρο



Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα μέτρα αφορούν περικοπές δαπανών και αύξηση των εσόδων κυρίως με νέες φορολογίες, που στο διάστημα 2013-2016 εκτιμάται ότι θα αποδώσουν γύρω στα 950 εκατ. ευρώ.

Στις αντιπροτάσεις της Λευκωσίας περιλαμβάνονται, επίσης, κλιμακωτές περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα για εισοδήματα άνω των 1.500 ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18%, φορολόγηση των πολυτελών αυτοκινήτων άνω των 3.000 κυβικών και κατοικιών πάνω από 300 τ.μ, καθώς και φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων.

Παράλληλα, προβλέπονται περικοπές στον ιδιωτικό τομέα για εισοδήματα πέραν των 1.500 ευρώ ύψους 5%, από τα οποία, 2,5% θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι και 2,5% οι εργοδότες.

Τα περιθώρια για τη συμφωνία με την τρόικα κινούνται σε στενά χρονοδιαγράμματα, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή οι όροι του μνημονίου θα πρέπει «κλείσουν» ώς τις 20 Οκτωβρίου.

Ο κ. Σιαρλή άφησε να νοηθεί ότι η ημερομηνία αυτή είναι καταλυτική ώστε να είναι το Μνημόνιο στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου προκειμένου να τύχει κατ' αρχήν έγκρισης. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναζητήσει βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση μέχρι να αρχίσει η κανονική ροή κεφαλαίων από την τρόικα.

Το πακέτο των μέτρων θα σταλεί σήμερα, Πέμπτη, στα κόμματα εν όψει της συνάντησης που θα έχει μαζί τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Παρασκευή.

Μετά τις συναντήσεις με τα κόμματα ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια μέσα από τη συζήτηση να πετύχει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 04 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.