ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ α τετ Στουρνάρα - Μαζούχ (ΕΚΤ) - Βάζει θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων;

16:25 - 04 Οκτ 2012 | Οικονομία
Τετ α τετ Στουρνάρα - Μαζούχ (ΕΚΤ) - Βάζει θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων;
Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσεςπληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας θέτει στον εκπρόσωπο της τρόικα για λογαριασμό της ΕΚΤ κ. Κλάους Μαζούχ, θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Στουρνάρας, αλλά και ο πρωθυπουργός ανησυχούν τι θα γίνει με τις λήξεις τον ομολόγων που έχει η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, τη στιγμή μάλιστα, που ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε νωρίτερα σε δηλώσεις του την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έμμεση χρηματοδότηση χώρας - μέλους. 

 

Η συνάντηση του κ. Σττουρνάρα με τον κ. Μαζούχ γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους άλλους δύο εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι πήγαν νωρίτερα στο ραντεβού με τον υπουργό.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να ανεβάσει το ποσό των περικοπών που προβλέπεται για το 2013 από τα 7,5 δισ. στα 9,5-10 δισ. ευρώ, αφού δεν συμφωνεί σε προτεινόμενα μέτρα που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, και αφορούν εξολοκλήρου το 2013. Χωρίς όμως να εγκριθεί το πακέτο η δόση φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Τις πιέσεις αυτές προσπαθεί να κάμψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης απομακρύνοντας περαιτέρω τις όποιες προοπτικές επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Την ίδια ώρα μεγάλες είναι και οι διαφορές μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης για τις εκτιμήσεις σχετικά με την ύφεση το 2013.  Οι πιστωτές επιμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 5% το 2013 ενώ η ελληνική πλευρά την υπολογίζει κοντά στο 3,8% με 4%. Εφόσον επικρατήσει το σενάριο της Τρόικας αυτό αλλάζει όλο το πρόγραμμα και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακυρώνοντας στην ουσία τη δομή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ.

H ελληνική κυβέρνηση δουλεύει με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, όμως το ΔΝΤ φέρεται να χαρακτηρίζει απίθανη την ψήφιση των νέων μέτρων πριν τη διεξαγωγή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 04 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.