ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 1 δισ. ευρώ οι δαπάνες των νοικοκυριών για φροντιστήρια

23:56 - 07 Σεπ 2006 | Οικονομία
Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ δαπανούν ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, τα ελληνικά νοικοκυριά για ξενόγλωσση και φροντιστηριακή εκπαίδευση των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στη σχολική χρονιά 2005-2006 δαπανήθηκαν 1,068 δισ. ευρώ έναντι 998,32 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2004-2005. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Την περυσινή χρονιά δαπανήθηκαν συνολικά 461,4 εκατ. ευρώ για ξένες γλώσσες, 173,3 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια γυμνασίου-λυκείου και 433,4 εκατ. ευρώ για ιδιαίτερα μαθήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, η έκθεση έδειξε ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό επί του ΑΕΠ επιβάλλεται να αυξηθούν στο 5% (έναντι 3,58% το 2005 και 3,61% το 2004) και να κατανεμηθούν κατά προτεραιότητα στους λιγότερο «ευνοημένους» νομούς.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με κριτήριο την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι νομοί της χώρας εντάσσονται σε δύο διαφορετικές ζώνες. Αυτές της επείγουσας προτεραιότητας και αυτές της άμεσης προτεραιότητας.

Αναλυτικότερα, επιπλέον χρηματοδότηση πρέπει να δοθεί στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Ευρυτανίας και Πέλλας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «επείγουσας προτεραιότητας», καθώς έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατάταξη, τόσο στον συνολικό Δείκτη Ευημερίας της χώρας (κάτω από 30 στους 100 βαθμούς), όσο και σε εκείνον που «φωτογραφίζει» την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη δεύτερη ζώνη νομών, που χαρακτηρίζονται ως «άμεσης προτεραιότητας» περιλαμβάνονται δέκα νομοί από αυτούς που έχουν χαμηλό δείκτη ευημερίας (Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Φλώρινας, Δράμας, Πρέβεζας, Φωκίδας και Καστοριάς) και άλλοι τρεις από εκείνους με υψηλό δείκτη (Κυκλάδων, Ζακύνθου και Πειραιά).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.