ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο 48ωρο με Eurogroup και Merkel

01:36 - 08 Οκτ 2012 | Οικονομία
Κρίσιμο 48ωρο με Eurogroup και Merkel
Στο τέλος Νοεμβρίου η δόση στην Ελλάδα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο διήμερο ξεκινά σήμερα για την Ελλάδα, με το Eurogroup σήμερα και την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθηνα, να σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις για την Αθήνα.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων στο σημερινό συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της έκθεσης της Τρόικας για την Ελλάδα, θα συζητηθεί εάν ληφθεί τελικώς πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Από το Βερολίν  το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε  (DPA) (την είδηση αναπαρήγαγε η ΕΡΤ), επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό».

 

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.


 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και στη συνεχεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γνωστοποίησε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η τρόικα θα προχωρήσει σε θετική παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, άλλωστε, και οι δηλώσεις τόσο της Merkel, ότι θεωρεί δεδομένη μια «τίμια έκθεση» της τρόικας, όσο και της Κριστίν Λαγκάρντ, που μίλησε για «πολύ καλή και εποικοδομητική» πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, η οποία εργάζεται με την υπόθεση ότι το νέο μνημόνιο θα έχει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 αντί για το 2014, χωρίς όμως να έχει τη ρητή εξουσιοδότηση του Eurogroup. Αν πάρει την εξουσιοδότηση να εργασθεί σε αυτό το σενάριο επιμήκυνσης, μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις και να ψηφιστούν τα μέτρα ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις18-19 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρύπα» για να κλείσει το πακέτο βρίσκεται στο 1 δισ. ευρώ από 2,5 που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Το κενό μίκρυνε καθώς η τρόικα φαίνεται πως τελικά δέχτηκε ένα μέρος από τις περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων που αμφισβητούσε. Ακόμη φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν, για περικοπή των δώρων και στις συντάξεις του ΟΓΑ, για μεγαλύτερες περικοπές στις υψηλές συντάξεις αλλά και για ένα διαφορετικό μοντέλο διαθεσιμότητας με μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
 
Στο τραπέζι παραμένει και το θέμα της συμμετρικής ρήτρας, με στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει πως ακόμα η τρόικα δεν έχει δεχτεί το σκέλος που θα προβλέπει αντικατάσταση των μέτρων σε περίπτωση περισσότερων εσόδων, όμως όπως λέει το ίδιο στέλεχος η τρόικα το συζητάει.

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις οι επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία θα ανάψει ουσιαστικά και το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι πιθανότατα θα πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση ως τις 20 Νοεμβρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 08 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.