ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απολύστε κόσμο από το δημόσιο» λέει η συντριπτική πλειονότητα των CEO's, σύμφωνα με έρευνα

11:50 - 08 Οκτ 2012 | Οικονομία
Το 74% των CEO's θέλει άμεσα απομάκρυνση εργαζομένων του Δημοσίου, με το 17% να τοποθετείται θετικά υπέρ αυτής την κίνησης, όπως προκύπτει από τριμηνιαία έρευνα των

 

Βέβαιο, ότι οι προτάσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, δηλώνει το 74% των CEOs, ενώ ένα επιπλέον 17% τείνει να συμφωνεί με την άποψη, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα των ΕΑΣΕ/ICAP.

 

Παράλληλα, ένας στους τρεις CEOs εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ότι η αύξηση των ωρών απασχόλησης θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα, ενώ το 19% πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα επιδράσει μάλλον θετικά.

 

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, σύμφωνα με το 59% των CEOs, δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, το 38% των CEOs θεωρεί ότι η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης στους δύο μισθούς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι ποσοστού 42% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ ένας στους πέντε CEOs κλίνει προς την άποψη ότι το μέτρο αυτό θα έχει μάλλον θετική επίδραση.

 

Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) αυξήθηκε στις 103 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2012, όπως καταγράφηκε από την έρευνα που διεξάγεται σε ένα δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες, συνεχίζοντας για τέταρτο τρίμηνο την ανοδική του πορεία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει βελτίωση του κλίματος σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) βελτιώθηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 127 μονάδες.

 

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις που διοικούν το επόμενο έτος θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τρέχουσα, ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Από την άλλη οι εκτιμήσεις για την απασχόληση δεν είναι θετικές αφού το 37% των CEOs δηλώνει ότι θα έχουν λιγότερο προσωπικό ένα χρόνο μετά, έναντι 15% που πιστεύει ότι θα έχουν περισσότερο.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 91% των CEOs θεωρούν ότι πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η θετική επίδραση μέτρων όπως η αύξηση των ωρών απασχόλησης και η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης υποστηρίζεται από μικρότερο ποσοστό των CEOs. Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι έξι στους δέκα CEOs είναι αντίθετοι με την αύξηση του Ορίου Συνταξιοδότησης στα 67 έτη», δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 08 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.