ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τραπέζι η διετής παράταση

13:02 - 09 Οκτ 2012 | Οικονομία
Στο τραπέζι η διετής παράταση
Η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην Ελλάδα διετή πίστωση χρόνου για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε πως ο επιπλέον χρόνος δεν προϋποθέτει περισσότερα κονδύλια από την ευρωζώνη.

 "Βρίσκεται (το θέμα της επιμήκυνσης) τώρα στο τραπέζι από όλα τα μέλη της τρόικας", δήλωσε ο Στουρνάρας σε δημοσιογράφους αναφορικά με την διετείς παράταση.
"Όλες οι ασκήσεις που εφαρμόζουμε τώρα λειτουργούν με την  υπόθεση ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2016, ότι δηλαδή...4,5% του ΑΕΠ (για το έλλειμμα του προϋπολογισμού) θα επιτευχθεί το 2016 αντί το 2014", είπε.  "Το πρόγραμμα θα παραταθεί παρότι παραμένει υπερβολικά εμπροσθοβαρές", είπε. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα από την ΕΕ, αυτός είπε: "Ναι, αυτή είναι η άποψη μου". 
Ερωτηθείς για το τί είπαν αναφορικά με το θέμα οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών, είπε: "Έχουμε μόλις ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση". Ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος κατά δυο έτη θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 12 δις ευρώ, που θα μπορούσε να καλυφτεί με τα 8 δις ευρώ που έχει ορίσει το ΔΝΤ στην περίπτωση που η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη του αναμενόμενου, είπε ο Στουρνάρας. Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί από την "σημαντική εξοικονόμηση τόκων" ως αποτέλεσμα του μειωμένου κόστους δανεισμού που της παρέχει το προσωρινό ταμείο στήριξης της ΕΕ, το EFSF, πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.