ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτική από επιχειρηματίες στη συνάντηση με Μέρκελ. Εργασιακά, γραφειοκρατία, έλλειψη ρευστότητας, χρέη δημοσίου στο επίκεντρο.

22:09 - 09 Οκτ 2012 | Οικονομία
Κριτική από επιχειρηματίες στη συνάντηση με Μέρκελ. Εργασιακά, γραφειοκρατία, έλλειψη ρευστότητας, χρέη δημοσίου στο επίκεντρο.
Αιχμηρές παρατηρήσεις για τις αδυναμίες κρατικών φορέων, δημόσιων λειτουργιών, αλλά και κάρφωμα της τρόικας για εμμονές σε αδιέξοδες πολιτικές επεφύλαξε η ευάριθμη ομάδα επιχειρηματιών, από την Ελλάδα και τη Γερμανία στην Ά. Μέρκελ και τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στο Χίλτον χτες το απόγευμα.

 

Μπορεί το πρωτόκολλο να κυριάρχησε ως προς την οργάνωση της συζήτησης, καθώς κάθε προσκεκλημένος είχε στη διάθεσή του δέκα λεπτά για να αναπτύξει τις προτάσεις του για την ώθηση των επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο για τους managers που παρέστησαν να επικεντρωθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα στο ελληνικό έδαφος εξαιτίας της λιτότητας, αλλά και της αδυναμίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών.
 
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος Τύπου Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Οι επιχειρηματίες που μετείχαν στη συνάντηση είναι οι: Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).

 
 
Ρελανς Δασκαλόπουλου για τα εργασιακά
 
Την ένταξη του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, και του συνολικού οικονομικού προβλήματος της Νότιας Ευρώπης, σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη συνάντηση.
Ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθυνόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά «στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης», επεσήμανε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο, επισημαίνοντας ότι παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα, ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.
Σημείωσε ακόμα ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής. Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας.
Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.
Ακόμα, διεμήνυσε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές, και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Βιώνει, ωστόσο, μια κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, πρόσθεσε τονίζοντας: Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες.
 
Η «δραχμοφοβία»

Ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, που οργάνωσε τη συζήτηση υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί απόλυτα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογία, να προχωρήσει η υλοποίηση –χωρίς εκπτώσεις– όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να υπάρξει εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Επίσης σημείωσε ότι είναι ζωτικό να γίνει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να δημιουργηθεί επενδυτική τράπεζας για να στηρίξει την ανάπτυξη. 
 
ΟΤΕ: Η ΕΕΤΤ τροχοπέδη στην ανάπτυξη

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, με σκληρή προσπάθεια αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, έχουν συντελεστεί σε θεσμικό και δημοσιονομικό επίπεδο αλλαγές που, έως και δύο χρόνια πριν, φάνταζαν ανέφικτες. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος των ζητημάτων που αντιμετώπιζε στο παρελθόν ο ΟΤΕ έχει διευθετηθεί. Με τη γνωστή του επιμονή ο manager του ΟΤΕ, που χαίρει εκτίμησης εντός κι εκτός συνόρων, κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού παραμένει η Ρυθμιστική Αρχή, οι αποφάσεις της οποίας δυσχεραίνουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων από τον ΟΤΕ, τις επενδύσεις και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. 
 
 
Γερμανικό ενδιαφέρον για το γάμο Εθνικής Eurobank
 
Ο  πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς εξήγησε από την πλευρά του ότι η δόση των 32 δισ. ευρώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για  την αγορά, ενώ ανέλυσε το σχέδιο για τη συγχώνευση με τη Eurobank. Στο ίδιος μήκος κύματος κι ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στρατηγικής αναδιαμόρφωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κάτι για το οποίο έδειξε η Καγκελάριος ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
«Σύμφωνο Σταθερότητας» για τα φάρμακα
 
«Η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων μας προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Κ Φρουζής, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, εκπροσωπώντας ένα δυναμικό κάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και τη Γερμανία.
«Μετά την καταβολή της δόσης που αναμένει η χώρα μας θέλουμε και πρόθεσή μας είναι, να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσα από δομικούς πυλώνες της φαρμακοβιομηχανίας όπως είναι η επένδυση στην έρευνα και η προσφορά και η απασχόληση», σημείωσε ο κ. Φρουζής.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι αποτελεί προϋπόθεση η εύρεση λύσης στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία είναι:
- Η ρευστότητα στην αγορά
- Η αποπληρωμή των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία και επιπλέον, και
- η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το "κούρεμα" των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. Το ποσό που χάθηκε λόγω "κουρέματος" αγγίζει το 1 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ «στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της Υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της». Ο ίδιος απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί τις δηλώσεις τους στο θέμα που καίει τη φαρμακοβιομηχανία, ιδιαίτερα αυτην που επενδύει στην έρευνα, και που έχει να κάνει τον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων και τη μείωση του χρόνου προστασίας του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας των σκευασμάτων,
 
Το γενικό κλίμα ήταν θετικό, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεώρησαν την παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ως δείγμα έμπρακτου ενδιαφέροντος για τη χώρα.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις στην ενέργεια, στις επικοινωνίες αλλά και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος (έγινε παρουσίαση του deal Eθνικής - Eurobank). Η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις των επιχειρηματιών, χωρίς όμως να αντιδρά ή να εκφράζει την άποψή της. Περιορίστηκε μόνο σε μια μικρή παρέμβαση σημειώνοντας "πρέπει να πληρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει ρευστότητα στην αγορά". 

Επανέλαβε βέβαια ότι απαιτείται η θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα, κρατώντας την ίδια γραμμή, που τήρησε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Ενέργεια, τουριστικές επενδύσεις στο επίκεντρο των Γερμανών - Αγκάθι το ΔΑΑ
Από τη γερμανική πλευρά δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις του ελληνικού δημοσίου. Ειδική αναφορά έγινε σε σχεδιαζόμενη επένδυση τηςBosch, που εδώ και καιρό καθυστερεί. Ζητήθηκε μάλιστα η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη στενής ενεργειακής ενεργειακής συνεργασίας τόσο στον τομέα των ΑΠΕ, όσο και της μεταφοράς φυσικού αερίου. Άλλωστε μια γερμανική εταιρία η E.ON συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού TAP, ενώ και το σχέδιο Ήλιος αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη Γερμανία, η οποία ωστόσο ζητεί τη μερίδα του λέοντος από ΕΣΠΑ και τραπεζική χρηματοδότηση, που σήμερα δεν υπάρχει, για τα γερμανικού ενδιαφέροντος σχέδια.

Άλλο ένα σημείο τριβής εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του Αεροδορμίου Ε. Βενιζέλος. Η ελληνική πλευρά και χτες άνοιξε το θέμα της μείωσης των τελών, ωστόσο αντίδραση δεν υπήρξε. Άλλωστε το θέμα εντάσσεται στη συνολική στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της εδώ πορείας της εταιρίας που το λειτουργεί, αλλά και στο πολυσνύνθετο πλέγμα σχεσεων δημοσίου Hoectif, το οποίο έχει πολλά κεφάλαια (π.χ.χρέη ΦΠΑ).

Τελευταία τροποποίηση στις 07:56 - 10 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.