ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσοχή, το ετήσιο πανηγύρι της ΔΕΘ αρχίζει σήμερα

16:57 - 08 Σεπ 2006 | Οικονομία
Αρχίζει σήμερα το 15νθήμερο πανηγύρι που ονομάζεται Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης. Καμία σχέση πλέον με την πραγματική σημασία του όρου "διεθνής" και ελάχιστη με την έννοια της "έκθεσης" που γνωρίζουμε. Ακόμη και η Θεσσαλονίκη μικρή σχέση με την όμορφη και με δικό της χαρακτήρα πόλη που γνωρίσαμε όσοι από μας είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σ΄ αυτήν και να τη γνωρίσουμε πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70. Εκεί κάπου άρχισε να χάνεται η μαγεία και τώρα μόνον οι επαγγελματίες θεσσαλονικείς πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν για το αντίθετο, πουλώντας αντιπαλότητα με την Αθήνα, κλίμα αδικημένου, δήθεν ερωτική ατμόσφαιρα και υποσχέσεις καλού φαγητού και διασκέδασης.

Κανονικά λοιπόν η ΔΕΘ θα έπρεπε να κλείσει από καιρό, ή να αλλάξει ριζικά χαρακτήρα και να μετακομίσει έξω από τα όρια της πόλης για να της δώσει τις ανάσες που τόσο έχει ανάγκη πια.Κανείς όμως δεν τολμά να το προτείνει και ακόμη περισσότερο να το υποστηρίξει, γιατί θα πέσουν να τον φάνε όλοι εκείνοι που ψωμίζονται από τη ΔΕΘ 12 μήνες τον χρόνο, κάνοντας αργομισθία ή δουλεύοντας εξαιρετικά χαλαρά, και οι άλλοι, "οι πατριώτες", που ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι σχεδόν τίποτα δεν προσφέρει στην πόλη όπως λειτουργεί και ειδικά εκεί που βρίσκεται. Τα αρκετά τελευταία χρόνια συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος, καθώς τα υπουργεία και οι ΔΕΚΟ είναι εκείνες που νοικιάζουν τα περίπτερα και τους χώρους για να διαφημίσουν "τα επιτεύγματά"τους με αφίσες και φωτογραφίες. Ανούσιες και βαρετές μπούρδες δηλαδή, που κανένα δεν ενδιαφέρουν.

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, η ΔΕΘ έχει και μία χρησιμότητα. Δίνει παραδοσιακά την ευκαιρία στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και μαζί τους την μισή αστυνομική δύναμη της χώρας να μετακομίζουν για ένα τριήμερο στη …συμπρωτεύουσα για να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα στη νέα πολιτική σεζόν, να αυτοεπαινεθούν, να υποσχεθούν και να δώσουν την εντύπωση στους ιθαγενείς ότι δεν τους ξεχνούν και τους τιμούν. Το ωραίο είναι ότι σ΄ αυτή την εκδρομή παίρνουν μέρος εκτός από τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι κομματικοί παράγοντες, οι κολλητοί και οι παρατρεχάμενοι, οι γυναίκες και τα παιδιά τους, για να μην ξεχάσουμε τους δημοσιογράφους και τις μπεμπέκες που μαζεύονται γύρω από τον συρφετό. Εκείνος φυσικά που τραβάει το κουπί είναι ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι τρώνε και διασκεδάζουν, ιδιαίτερα τη νύχτα. Οι πίστες και τα μπαρ αναστενάζουν αυτό το τριήμερο, όπως και οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων.

Ημέρες κρασιού και λουλουδιών είναι και το επόμενο της έναρξης Σαββατοκύριακο, καθώς παραδοσιακά θεωρεί χρέος του να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο και ο αρχηγός του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για να κάνει αισθητή την παρουσία του, να αντικρούσει αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και να υποσχεθεί τα δικά του, αν και όταν πάρει την εξουσία. Συνοδεύεται και αυτός από τον δικό του συρφετό, αλλά η λάμψη δεν είναι η ίδια. Δεν περιβάλλεται από το παπαδαριό με τα χρυσά άμφια, δεν κινητοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός, δεν αποπνέει εξουσία, δεν υπάρχει η χωριατοεπισημότητα, δεν τρέχουν όλοι οι παράγοντες της περιοχής. Κανονικά, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν στη ΔΕΘ μετά τον πρωθυπουργό γιατί χάνουν. Σαν φτωχοί συγγενείς μοιάζουν μετά από το τριήμερο νταβαντούρι της κακογουστιάς του πρώτου τριημέρου.

Εδώ και μερικά χρόνια, στα εγκαίνια της ΔΕΘ έχει επικρατήσει και μία άλλη παράδοση. Μαζεύονται στη Θεσσαλονίκή όλοι οι αδικημένοι καιπικραμένοι της Ελλάδας, πραγματικοί ή όχι, για να διαμαρτυρηθούν διαδηλώνοντας. Συχνά κάποιοι τα σπάζουν και γι αυτό μαζί με την κυβέρνηση μετακομίζει και η μισή αστυνομική δύναμη της χώρας, υποτίθεται για να προστατεύσει την πόλη από τις βιαιότητες, αν και δεν τα καταφέρνει πάντα. Η καινοτομία φέτος είναι ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και διαδήλωση των οπαδών του ΠΑΟΚ που θέλουν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να πάρει από τα χέρια του σημερινού λαομίσητου ιδιοκτήτη τις μετοχές του ιστορικού συλλόγου και να τις δώσει σε κάποιον άλλον που νάχει και να ξοδεύει. Λογικά πράγματα δήλαδή!

Ετσι λοιπό και φέτος, θα παρακολουθούμε με κυριολεκτικά κομμένη την ανάσα όλα όσα γίνονται με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Πρόκειται για φοβερά πράγματα και από Δευτέρα σχολείο…

 

Αγγελος Στάγκος

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.