ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανοί και Τούρκοι επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό

08:23 - 11 Οκτ 2012 | Οικονομία
Αμερικανοί και Τούρκοι επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό
Μακριά από τη ζοφερή εικόνα της μετρολαγνείας και της υφεσιακής νομοτέλειας των επιλογών των δανειστών φαίνεται να κινείται ο ελληνικός τουρισμός. Παρά τα σημαντικά προβλήματα, ειδικά σε υποδομές και χρηματοδότηση, αρχίζει να κινείται και πάλι δυναμικά. Τα σημάδια γενούν ελπίδες, φτάνει αυτές να μην διαψευστούν λόγω τραγικής συγκυρίας και αβελτηρίας.
Είναι ενδεικτικό, ότι π.χ. τουριστικοί παράγοντες από την Κρήτη μετέφεραν στο reporter.gr ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά, βασισμένοι σε στοιχεία από προκρατήσεις. «Η Γερμανική αγορά αρχίζει και πάλι να κινείται μετά από ένα χρόνο που ψάχναμε με το κιάλι Γερμανό» τονίζει στέλεχος luxury resort ξενοδοχείου από την Ελούντα. Στο ίδιο μήκος κύματος συνάδελφός του από τον χώρο των resort hotels της Χερσονήσου εκφράζει την αισιοδοξία του για τη χρονιά, βάσει προκρατήσεων, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι tour operators έχουν προαγοράσει κλίνες με τιμές 20% κάτω. Ωστόσο δεν παραλείπει να ασκεί κριτική στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τον οποίο αναδεικνύει σε καθοριστικό παράγοντα. «Εμείς το παλεύουμε, αλλά χωρίς υποδομές τι να κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει ακτοπλοΐα του χρόνου, εάν συνεχίζουν κάποιοι να μας προδίδουν, τι θα γίνει… Ειδικά η ΔΕΗ μας δημιουργεί πρόβλημα. Την Τρίτη, π.χ., για άλλη μια φορά έπεσε η τάση του ρεύματος για όλο το βράδυ αναγκάζοντας δεκάδες ξενοδοχεία στην περιοχή του Ηρακλείου να καλυφτούν με χρήση H/Z, επιβαρυνόμενοι με μεγάλα κόστη). Το δάκτυλο επι των τύπων των ήλων…
 
Ελπίδες από τις ΗΠΑ
 
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια από επενδυτές στις ΗΠΑ, αλλά και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Νέας Υόρκης με την Αθήνα σε 12μηνη βάση δημιουργούν τουλάχιστον δυναμική, η οποία καταγράφεται συνεχώς στην επίσκεψη της υπουργού τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στις ΗΠΑ. . Η είδηση, ειδικά, της δρομολόγησης αεροσκαφών από μεγάλη αεροπορική εταιρία για την γραμμή Ν. Υ. - Αθήνα  έρχεται σε μια στιγμή που σημαντικές αεροπορικές εταιρίες είτε έχουν συρρικνώσει την παρουσία τους είτε έχουν φύγει (η THAI Airways, Continental, Singapore Airlines).
 
Παράλληλα  ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα του timesharing η Diamond Resorts International εξαγόρασε συμβόλαια χρονομεριστικής μίσθωσης της Aegean Blue Holdings, που διαχειρίζεται 5 ξενοδοχεία σε Ρέθυμνο, Ηράκελιο και Ρόδο. Πρόκειται για πολυετείς χρονομεριστικές μισθώσεις σε δύο ξενοδοχεία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη στο Ρέθυμνο, δύο του επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκου στη Χερσόνησο και το Κουτουλουφάρι καθώς και το Sun beach Holiday club του Σάββα Κατρή στη Ρόδο πέρασαν στην ιδιοκτησία του αμερικανικού κολοσσού ιδιοκτησίας διακοπών Diamond Resorts International μέσα από την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Aegean Blue Holdings Plc.
 
Έτσι, μετά τη Fairfax καταγράφεται άλλη μια γενναία είσοδος κεφαλαίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Diamond Resorts International με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των 5 ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρόδο και Κρήτη προσθέτει στο πελατολόγιο της και 7.500 ιδιοκτήτες - μέλη.
 
Η χρηματοδότηση της εξαγοράς έγινε μέσα από το private equity fund του ιδρύματος Guggenheim, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των $125 δισ.
 
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Diamond Resorts Stephen Cloobeck «το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον ξεπερνά τα 220 ξενοδοχεία σε 28 χώρες παγκοσμίως και διαθέτει ένα πελατολόγιο από 497.000 ιδιοκτήτες διακοπών». Σε ότι αφορά την Ελλάδα η εξαγορά αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανών να αγοράσουν διακοπές στα μεγάλα ελληνικά νησιά.
 
Ενδιαφέρον από τον κολοσσό Dogus Holding
 
Πέρα από την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κι ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δέκτης κατά την επίσκεψη την Τετάρτη του Τούρκου υπ. Εξ. Α. Νταβούτογλου του μεγάλου ενδιαφέροντος της γείτονος για τουριστική συνεργασία. Μάλιστα κατά το 2ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας -που αναμένεται να γίνει στην Τουρκία τον Ιανουάριο το θέμα του τουρισμού θα είναι κεντρικό. Η Turkish Airlines ενδιαφέρεται να πυκνώσει τις γραμμές της με την Ελλάδα, ακόμα και στην περιφέρεια (π.χ. Ιωάννινα) αλλά και να αξιοποιήσει το Ελ. Βενιζέλος, εφόσον, βέβαια και τα τέλη πέσουν. «Η Πόλη δέχεται εκατομ. τουρίστες οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν και την Αθήνα, που απέχει μόνο μία ώρα. Σκεφτείτε το» ήταν η αναφορά στελέχους μεγάλου τουρκικού γραφείου Tour Operator, που είχε επαφές με συναδέλφους του στην Αττική. Πέρα από τα κοινά πακέτα, ενδιαφέρον υπάρχει και για ακίνητα. Ήδη μετά τον Όμιλο Koc και όμιλος Dogus θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, αναζητώντας σε ακίνητα και μαρίνες επενδυτικές ευκαιρίες.
 
 
Η φλέβα χρυσού των 300.000 τ.μ. του Αστέρα

Την ίδια ώρα η έναρξη της διερεύνησης για την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη , του θρυλικού «Αστέρα», που δόθηκε την Τρίτη, μετά την υπογραφή Memorandum of Understaning μεταξύ του βασικού μετόχου και ιδιοκτήτη του «Αστέρα» που είναι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο) και του κρατικού Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) ανοίγει τη δυναμική της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει υπάρξει ένα άτυπο ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές, ειδικά για το ξενοδοχειακό κομμάτι της περιοχής. από Ελληνες εφοπλιστές, επενδυτές από τις ΗΠΑ και Αραβες επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι η Starwood, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας, διαθέτει συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2021 για τα ξενοδοχεία του Λαιμού, αποκλειστικά για το λειτουργικό κομμάτι και χωρίς μέχρι στιγμής να ενδιαφέρεται για το ιδιοκτησιακό


Από τη συνολική έκταση των 313.000 τ.μ., τα 193.000 τ.μ. ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, δηλαδή στον όμιλο της Εθνικής (αφού στην εισηγμένη Αστήρ Παλλάς το 85% αφορά συμμετοχή της ΕΤΕ) και τα 120.000 τ.μ. στο ελληνικό Δημόσιο. Στην έκταση των 193.000 τ.μ. συμφερόντων Εθνικής Τράπεζας είναι χτισμένο το ξενοδοχείο «Αρίων» που διαθέτει 123 δωμάτια, 58 bungalows, spa, conference call κ.λπ. καθώς και το ξενοδοχείο «West In» με 162 δωμάτια. Στην υπόλοιπη έκταση που αφορά συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου υπάρχει το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», που κάποτε λειτουργούσε με 148 δωμάτια και εδώ και χρόνια είναι σε πλάνο ανακαίνισης. Η Starwood μάλιστα αναμένει εδώ και χρόνια, βάσει και του υφιστάμενου συμβολαίου, αναμένει την ολοκλήρωση των έργων ώστε να εντάξει άλλο ένα … αστέρι στο χαρτοφυλάκιό της.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:29 - 11 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.