ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Δεν δεχόμαστε πιέσεις για να ζητήσουμε βοήθεια, λέει ο ΥΠΟΙΚ - «Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Μαδρίτης» τονίζει ο Γκούρια

10:42 - 12 Οκτ 2012 | Οικονομία
«Είναι αναλήθη αυτά που ακούγονται για πιέσεις από τις Βρυξέλλες» δήλωσε ο ντε Γκίντος

Καθοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπάϊκες αγορές για την τελευταία συνεδρίασητης εβδομάδας, με τις απώλειες που σημειώσαν Wall και ασιατικά χρηματιστήρια, να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και να ρίχνουν τους δείκτες.

 

Στους επιμέρους κλάδους, οι απώλειες που σημειώνουν οι μετοχές των πετρελαίκων ετειαριών και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι ένας σημαντικός λόγος για το αρνητικό σερί που υπάρχει στις αγορές.

 

O FTSE πέφτει 0,3% στις 5,814 μονάδες, κυρίως λόγω των απωλειών που έχει η μετοζή της BP.

 

Ο CAC υποχωρεί κατά 0,4% στις 3,399 μονάδες, με την πτώση που έχει η μετοχή της Sanofi να είναι ο κύριος λόγος του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στο Παρίσι.

 

O DAX χάνει 0,3% στις 7,258 μονάδες, με τη μετοχή της Siemens να οδηγεί αρνητικά στην Φρανκφούρτη.

 

O IBEX 35 πέφτει κατά 0,1% στις 7,733 μονάδες, με την αγορά της Μαδρίτης να προσπαθεί να ανακάμψει μετά και από την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας από τη Moody's, το βράδυ της Τετάρτης.

 

O FTSE MIB στο Μιλάνο, χάνει 0,1% στις 15,613 μονάδες.

 

Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Ισπανίας, λέει ο Γκούρια



Λογική χαρακτήρισε ο Άνχελ Γκούρια τη στάση της Ισπανίας που διστάσει να ζητήσει βοήθεια από τις Βρυξέλλες,

Μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναρωτιέται: «αν είσαι ηγέτης μιας χώρας που έχει κάνει ότι έπρεπε να κάνει και μετά η ΕΚΤ δουλεύει για να στήσει ένα πρόγραμμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων που θα μειώσει το κόστος δανεισμού και παρ’ όλα αυτά σου λένε ότι πρέπει να πας και να ζητήσεις βοήθεια, και εσύ λες «οκ», αλλά μετά εισπράττεις σοβαρά σινιάλα ότι αν πας μπορεί να σου πουν όχι, πως μπορείς να συμφιλιωθείς με αυτό;»

 

Η Γερμανία έχει υπονοήσει ότι η Ισπανία δεν πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα έχει κάνει τα κατάλληλα βήματα για να υπερβεί τα δημοσιονομικά της προβλήματα και δεν πρέπει να ζητήσει βοήθεια.

 

«Το θέμα δεν αφορά την Ισπανία, αφορά τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης που αν ζητήσουν βοήθεια μπορεί αυτό να μην το καλωσορίσουν οι άλλες χώρες», λέει ο Γκούρια.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 12 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.