ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφόρητες πιέσεις της τρόικας για 6ημερη εργασία, άγριο μαχαίρι στις αποζημιώσεις, κατάργηση επιδομάτων

00:53 - 15 Οκτ 2012 | Οικονομία
Αφόρητες πιέσεις της τρόικας για 6ημερη εργασία, άγριο μαχαίρι στις αποζημιώσεις, κατάργηση επιδομάτων
Ανατριχίλα προκαλούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που εμφανίζει σε σχέδιο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και που αποτελεί την εστία τριβής στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η εισήγηση που απέστειλε στην προϊστάμενή του στο ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ ο κ. Πολ Τόμσεν.

 Ο κ. Τόμσεν επανέρχεται στο θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων κατά 50% ή σε αποζημιώσεις που να φτάνουν ταβάνι στα 12 μηνιάτικα με 3μηνη προειδοποίηση από 6μηνη που είναι σήμερα  Επανέρχεται με το θέμα της 6ήμερης εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης στις 11, όταν πριν από ένα μήνα που είχε κυκλοφορήσει το θέμα, το ΔΝΤ το διέψευδε, λέγοντας πως ήταν εκτός ατζέντας, αλλά φαίνεται ότι στο παρά πέντε, τέσσερις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η τρόικα τα παίζει όλα για όλα. Γι’ αυτό το λόγο χθες οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Βρούτση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα διεκόπησαν και ξανάρχισαν αργά το βράδυ της Κυριακής.   

 

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τόμσεν φέρεται να δηλώνει σε ξένους δημοσιογράφους ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά και πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ή πως έγινε λάθος με τις οριζόντιες περικοπές, εμμένει στον εργασιακό μεσαίωνα. Σημειωτέον, ότι κατά την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε στην  Γερμανίδα Καγκελάριο πως δεν έχει νόημα η  περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, προτείνεται ότι ο βασικός κατώτατος μισθός  και οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού νομοθετημένου από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

 

Αυτό το σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό, που θα λειτουργεί ως κατώτατο όριο για τις νέες συμφωνίες και συμβάσεις εργασίας- και οι νομικά δεσμευτικοί  συντελεστές ωρίμανσης  και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Με το πρώτο βήμα να τίθεται σε ισχύ στο τέλος Μαρτίου 2013. Το τρέχον πάγωμα του βασικού κατώτατου μισθού θα παραμείνει ως έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, και στη συνέχεια, για οποιαδήποτε ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες, ιδίως το επίπεδο της ανεργίας.  

 

Προτείνεται ακόμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4%.  «Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013», γράφει ο κ. Τόμσεν στην εισήγηση που έστειλε στην πολιτική προϊσταμένη του  κ. Λαγκάρντ, «ως νέο πρόγραμμα διαρθρωτικής αναφοράς, εμείς θα υιοθετήσουμε νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών των ταμείων: 1. διευρύνοντας τη βάση των εισφορών, 2. απλοποιήση του συστήματος  συμβολής εισφορών σε όλα τα ταμεία, 3. Μεταφέροντας την χρηματοδότηση από άχρηστους φόρους, στις εισφορές και 4. μείωση των εισφορών κατά μέσο όρο 4%. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά στο 1 Ιανουαρίου 2014 και 1 Ιανουαρίου 2015, θα είναι ουδέτερες σε ότι αφορά στα έσοδα  και στη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας των διαφόρων ταμείων. Ως ένα ενδιάμεσο βήμα, στο τέλος Ιουνίου 2013, το σχέδιο της νομοθεσίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί».

 

Επίσης, αναφέρεται στη μείωση του κόστους απόλυσης. «Θα μειώσουμε», γράφει, « την περίοδο προειδοποίησης σε  [3] μήνες και θα θέσουμε ανώτατο όριο, στην ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες,  (ενώ θα διατηρήσουμε  την υπάρχουσα σχέση μεταξύ της διάρκειας εργασίας και της ελάχιστης αποζημίωσης για διάρκεια εργασίας κάτω από το ανώτατο όριο).

 

Αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με  6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό. Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα, σε εκείνες όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο που είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμίζεται  όπως αναφέρθηκε προηγουμένως».


Πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές

 

Ο κ. Τόμσεν προτείνει οι αλλαγές αυτές να ξεκινήσουν ααπό τον Μάρτιο του 2013. «Η κυβέρνηση», γράφει, « θα καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο μισθό που θα  νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητους ειδικούς. Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και τους συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013.

Επιπρόσθετα για να διατηρήσουμε ίση μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και ειδικότητες,   σε εκείνους όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης  θα ευθυγραμμιστεί με τη μεταγενέστερη


- Μείωση του διοικητικού φόρτου καταργώντας την απαίτηση  για την εκ των προτέρων  υποβολή των ωραρίων εργασίας στους επιθεωρητές εργασίας και να καταργηθεί η προέγκριση από τους επιθεωρητές εργασίας για τις υπερωρίες


-Για να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (η αμοιβαία συμφωνημένη) βάση: 1) συμφωνίες σχετικά  με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις 2)επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς 3)θέτοντας πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες 4)η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:47 - 15 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.