ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς αναδρομική «άρση» στις φοροαπαλλαγές από την αρχή του 2012

09:16 - 15 Οκτ 2012 | Οικονομία
Προς αναδρομική «άρση» στις φοροαπαλλαγές από την αρχή του 2012
Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το θέμα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ οι περικοπές στη φοροαπαλλαγή θα χτυπήσουν ιδιαίτερα τις οικογένειες με 3 παιδιά

Στην προσπάθεια που κάνει το οικονομικό επιτελείο για να βρει περίπου ένας δισ. ακόμα για να κλείσει το πακέτο των μέτρων.

 

Tο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενη δράση (prior action) και πρέπει να ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσδιορίζει στα 700 εκατ. ευρώ τα δημοσιονομικά οφέλη από την κατάργηση – μείωση των φοροαπαλλαγών.

 

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τις οικογένειες με παιδιά, τη δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) και την κατάργηση της εκπτώσεως των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

 

Για το αφορολόγητο που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα, η κατάργησή του σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 200 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, 400 ευρώ για οικογένειες με 2 παιδιά και 700 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά.

 

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές ξεπερνούν τις 80 και αφορούν στο εισόδημα, στη φορολογία κεφαλαίου, στον ΦΠΑ, τη φορολογία νομικών προσώπων, κ.α..

 

 

Στην συνάντηση των αρχηγών το θέμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

 

 

Ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ και αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» είναι αυτό τη φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να την ορίσει στο 35% του συνολικού τους εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφόριες, το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης.

 

Το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει την επιβολή φορολογίας με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προτείνουν να υπάρξει κλίμακα με συντελεστές 20%, 25% (ή 30%) και 35%. Η τρόικα, η οποία συμφωνεί με την πρόταση για ενιαίο συντελεστή 35%, ζητεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί ως τα μέσα Νοεμβρίου 2012.

 

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, καθώς το 55% του συνόλου δήλωσε εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ (στο όριο του αφορολογήτου).

 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 84% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε για το 2011 εισοδήματα μέχρι και 20.000 ευρώ.

Ο συνολικός φόρος που πληρώνουν εφέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέρχεται στο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν εφέτος 8 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 15 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.