ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακόπηκαν οι συνομιλίες Βρούτση με την τρόικα - Ο Τόμσεν θέλει να μιλήσει με την Λαγκάρντ

12:48 - 16 Οκτ 2012 | Οικονομία
Διακόπηκαν οι συνομιλίες Βρούτση με την τρόικα - Ο Τόμσεν θέλει να μιλήσει με την Λαγκάρντ
Διακόπηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Ο λόγος της διακοπής είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε στο οικονομικό επιτελείο ότι θέλει να μιλήσει με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάνρντ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο λόγος που οδήγησε τον κ. Τόμσεν σ' αυτή την απόφαση έγκειται στη διαφωνία που υπάρχει με την κυβέρνηση για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Σημειώνεται ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ βγήκε δύο φορές από την αίθουσα για να μιλήσει στο τηλέφωνο.

 

 

Η συνάντηση αναμένεται να ξαναρχίσει στις 3 το μεσημέρι.

 

Σε αυτό το σκηνικό έντασης, η τρόικα απαιτεί για άμεσες ανατροπές στα εργασιακά, καθώς εμμένει πως αυτές πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, οι θέσεις της προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι που αναμένεται να τονισθεί εκ νέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο θα προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου

προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες. Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη το υπουργείο θα ζητήσει να μη θιγούν.

 

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο θα επικαλεστεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία. Πάντως, το επίδομα γάμου αναμένεται να χαθεί.

 

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία το υπουργείο θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 16 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.