ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στη Σύνοδο Κορυφής

20:03 - 18 Οκτ 2012 | Οικονομία
Η Μέρκελ κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ελλάδα περιμένει δήλωση εγγύησης παραμονής της χώρας στο ευρώ και καλά λόγια για τις μέχρι τώρα προσπάθειές της.

Δεν αναμένονται αποφάσεις για κανένα από τα «καυτά» ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ και η Ευρωζώνη από τη Σύνοδο Κορυφής. Ως προς το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες αναμένοντας μία θετική δήλωση για τη χώρα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής -μετά και τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων.

 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

 

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε το κλίμα χαμηλών προσδοκιών, λέγοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις στο ζήτημα της εποπτείας των τραπεζών και υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη οι «27» να εργαστούν σε βάθος.

 

Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ· οι δύο ηγέτες έφθασαν μαζί και από τους τελευταίους στη Σύνοδο.

 

«Για άλλη μία φορά θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι θέλουμε να εργαστούμε γρήγορα και, βεβαίως, εις βάθος. Αυτή δεν θα είναι μια συνοδός στην οποία θα λάβουμε αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσουμε τις αποφάσεις για τον Δεκέμβριο» επισήμανε.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, εντούτοις το Παρίσι επιδιώκει να βρεθεί μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του έτους.

 

Το ορόσημο για τη δημιουργία ενός το έτοιμου εποπτικού σχήματος είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και ήταν ο Ιανουάριος του 2013. Εντούτοις, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός και η συγκρότηση ενός τέτοιου οργάνου θα πρέπει να μετατεθεί για το μέλλον.

 

Η παρελκυστική αυτή τακτική βρίσκει απέναντι τη Γαλλία και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η ενιαία εποπτική Αρχή για τις τράπεζες αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) να μπορέσει να ρίξει κεφάλαια απευθείας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται με χρέος τα κράτη-μέλη.

Βασική επιδίωξη του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είναι η προώθηση μιας στενότερης δημοσιονομικής ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

 

Λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξε στο τραπέζι της συζήτησης την ιδέα εγκαθίδρυσης ενός «υπερεπιτρόπου» στις Βρυξέλλες, με δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών.

 

Η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού θα προέρχονταν σαφώς από την αναβάθμιση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων σε «υπερεπίτροπο» και προϋποθέτει αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Η ιδέα συνάντησε όμως ενδοιασμούς στις Βρυξέλλες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 18 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.