ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«H Grexit θα κοστίσει 674 δισ. ευρώ σε 42 οικονομίες και θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση»

00:12 - 19 Οκτ 2012 | Οικονομία
«H Grexit θα κοστίσει 674 δισ. ευρώ σε 42 οικονομίες και θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση»
Μία νεά και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που έγινε για λογαρισμό της Γερμανίας, μετρά τον αντίκτυπο της ελληνικής εξόδου - αλλά και άλλων χωρών - τόσο στον υπόλοιπο κόσμο όσο και (ειδικά) στην Γερμανία... 

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και να επηρεάσει τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και τα Νότια κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους τους, σύμφωνα με έρευνα της Prognos AG, που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann Stiftung.

 

Η μελέτη ανέλυσε τις οικονομικές επιπτώσεις των διαφόρων σεναρίων διάλυσης της ευρωζώνης και υπολόγισε την πιθανή μείωση της ανάπτυξης για τη Γερμανία, καθώς και για 42 από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες του κόσμου, μέχρι το 2020.

Σε αυτό το σενάριο, οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, θα πρέπει να απορροφήσουν συνολικές απώλειες της τάξης των 674 δις ευρώ.

 

Για την Ελλάδα, το σενάριο εξόδου θα σήμαινε εθνική χρεοκοπία, μια τεράστια υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος, ανεργία, απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης και πολλά άλλα προβλήματα και ως συνέπεια οι απώλειες στην ανάπτυξη θα ανέλθουν σε 164 δις ευρώ ή σε 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν, μέχρι το 2020.

Σε περίπτωση που και η Πορτογαλία φύγει από το ευρώ, οι απώλειες για τη Γερμανία θα φτάσουν τα 225 δις ευρώ μέχρι το 2020, και 99 δις ευρώ θα είναι το ποσό της διαγραφής χρεών.

Συνολικά οι παγκόσμιες απώλειες σε όρους ΑΕΠ θα αγγίξουν έως και 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

 

Ως συνέπεια , οι αβεβαιότητες της αγοράς που προκύπτουν από την ελληνική ή την πορτογαλική έξοδο, θα αυξήσουν δραματικά το risk premium των υπερχρεωμένων οικονομιών της Ισπανίας και της Ιταλίας.

 

Το σενάριο θα γίνει πολύ πιο απειλητικό, αν η έξοδος της Ισπανίας μπει και αυτή στο «πακέτο». Εάν η Ισπανία φύγει από την ευρωζώνη, το κόστος απο την υποχώρηση της ανάπτυξης στη Γερμανία θα αυξηθεί στα 850 δις ευρώ μέχρι το 2020.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 7,9 τρις ευρώ απώλειες για τις 42 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, που περιλαμβάνονται στην έρευνα της Prognos .

Στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία θα άφηνε επίσης την νομισματική ένωση, η Γερμανία θα χάσει μεχρι και 1,7 τρις ευρώ, και θα πρέπει να διαγράψει 455 δις ευρώ χρέος.

 

Οι οικονομικές απώλειες στη Γερμανία θα είναι 21.000 ευρώ κατά κεφαλήν, υψηλότερες δηλαδή από ό,τι για τις χώρες που βγήκαν από την ευρωζώνη.Τελικά απο την έξοδο τους απο την Ε.Ε, η Ελλάδα θα χάσει 15.000 ευρώ, η Πορτογαλία και η Ιταλία από περίπου 17.000 και η Ισπανία 20.500 ευρώ, κατά κεφαλήν.

 

Ένα άλλο αποτέλεσμα θα είναι μια δραματική αύξηση της ανεργίας: λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη Γερμανία, η αύξηση του αριθμού των ανέργων θα αγγίξει περισσότερο από το ένα εκατομμύριο μέχρι το 2015, διαπιστώνει η έρευνα .

Τελευταία τροποποίηση στις 01:45 - 19 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.