ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Θέλουμε ολόκληρη τη δόση των 31 δισ. - Ευρωπαίοι: Ναι, αλλά ψηφίστε τα μέτρα πρώτα

00:39 - 19 Οκτ 2012 | Οικονομία
Σαμαράς: Θέλουμε ολόκληρη τη δόση των 31 δισ. - Ευρωπαίοι: Ναι, αλλά ψηφίστε τα μέτρα πρώτα
Tην άμεση ανάγκη να εκταμιευτεί το σύνολο της δόσης των 31,5 δις. ευρώ προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στη χώρα επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.Για να πάρετε τη δόση θα πρέπει ο προυπολογισμός του 2013 που περιέχει τα σκληρά μέτρα λιτότητας να έχει ψηφισθεί πρίν απο το Eurogroup το οποίο θα πάρει την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης, απαντούν ευρωπαικές πηγές.

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν θετικό για την Ελλάδα, υπήρχε η διάχυτη εντύπωση οτι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και οτι η έκθεση της τρόικας θα είναι σχετικά ευνοική για τα ελληνικά αιτήματα. Πάντως δεν ανανμένεται οτι ούτε αυτή η Σύνοδος θα έχει κάποια πολύ εντυπωσιακά και μη αναμενόμενα αποτελέσματα για την ελληνική αλλά και για τις υπόλοιπες ευρπαικές υποθέσεις.

Το καλό κλίμα μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ διατηρείται και σήμερα το πρωί στις 10.30 ώρα Ελλάδος θα πάρουν μαζί πρόγευμα εργασίας.

 

Ο κ. Σαμαράς πάντως απευθύνθηκε στη Σύνοδο προβάλλοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι και εξήγησε οτι η ελληνική κοινωνία υποφέρει απο "ανεξέλεγκτη ανεργία".

Διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα μέσα στις επόμενες ημέρες για τις λίγες εκκρεμμότητες που έχουν μείνει, υπενθυμίζοντας και τη σχετική "θετική" ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα.

 

Ασκώντας εμμέσως κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαίων ηγετών είπε οτι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, βάσει και της πρότασης Ρομπάι και τόνισε οτι αν ο Ρομπάι είχε εισακουσθεί και η πρόταση του είχε εφαρμοσθεί εξ' αρχής «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα» εννοώντας την ύφεση και την ανεργία.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.

 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κι ενόσω το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών βρισκόταν σε εξέλιξη ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα.

Παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά».

Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, διπλωματικές πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:05 - 19 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.