ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης:Όχι σε ΔΕΗ και φοροδιαφυγή, ναι σε φοροελαφρύνσεις

15:11 - 11 Σεπ 2006 | Οικονομία
Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα θα προβλέπει σε πρώτη φάση το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή.

Αυτό εξήγγειλε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Κατά της Φοροδιαφυγής στην οποία θα συμμετέχουν όλοιοι κοινωνικοί φορείς.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομία, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας. Έτσι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τις δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα της Διυπουργικής Επιτροπής.

Κατά την αναφορά του στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Αλογοσκούφης, «άδραξε» και την ευκαιρία που του δόθηκε για την επιτεθεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποίαστο σκέλος αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγοράζει ακριβά και πουλάει φθηνά».

«Καλύτερα να σιωπούν», είπε ο υπουργός Οικονομίας και σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚπαρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, της Εθνικής και του ΟΠΑΠ επιτεύχθηκε υψηλότερη τιμή διάθεσης σε όσες κινήσεις έγιναν μετά από το Μάρτιο του 2004 από τις αντίστοιχες των περασμένων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι τον Οκτώβριο του 2003 η πώληση του 11% της Εθνικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έγινε σε προσαρμοσμένη τιμή 13,38 ευρώ με discount 3,9%, ενώ το Νοέμβριο του 2004 η πώληση του 7,46% έγινε σε τιμή 22,74 ευρώ με discount 1,9%. Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε και το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, όπου η μετοχοποίηση του 2002 έγινε στα 8,44 ευρώ, του 2003 στα 9,4 ευρώ και του 2005 στα 24,14 ευρώ.

Ειδικά για την περίπτωση της Finansbank ο υπουργός οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση ούτε αγοράζει, ούτε κρατικοποιεί τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία -όπως και η Εμπορική Τράπεζα- έχουν αποκρατικοποιηθεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά ο, υπουργός Οικονομίας άφησε αιχμές και κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη συναίνεση. Καλό είναι όμως και αυτοί που εκπροσωπούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτάσσουν τον κοινωνικό και όχι τον κομματικό τους ρόλο», δήλώσε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στη ΓΣΕΕ τόνισε ότι θα πρέπει να την προβληματίσει το γιατί δεν την ακολουθούν οι εργαζόμενοι.

Τέλος, ο υπουργός οικονομία απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ναι μεν θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2006, ώστε είναι πολύ πιθανό αυτό να «σκαρφαλώσει» σε μη κοινοτικά όρια το 2007. Αντ΄ αυτούπαρέπεμψε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και το οποίο, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Λέγοντας διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντάσσονται έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μπορούν να «σηκώσουν» αυτό τον τίτλο αναφοράς.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την εμπλοκή όλων των κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι φορείς καλούνται να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν σχετικά φαινόμενα. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ετοιμάσει και σχετική διαφημιστική καμπάνια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την δράση της οποίας τα δημόσια ταμεία βγαίνουν αρκετά ζημιωμένα ιδιαίτερα στο σκέλος των εισπράξεων του ΦΠΑ που αποτελούν και την «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις σε φορολογικό πεδίο ο κ. Αλογοσκούφης, ανέδειξε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 12.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ( ανάλογη προσαρμογή θα υπάρξει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες,) ενώ άφησε υπονοούμενα ακόμη και για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του αφορολογήτου πιθανόν από το 2008. 

Ο υπουργό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.