ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρούτσης: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο

18:14 - 21 Οκτ 2012 | Οικονομία
Βρούτσης: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο
Θετικά μηνύματα για το μέλλον των μισθολογικών ωριμάνσεων λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου και τον ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις που έχει το υπουργείο του με την τρόικα.

 

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ευχαρίστησε Βενιζέλο και Κουβέλη για τη συμβολή τους.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, για το ζήτημα των τριετιών, οι διαβουλεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τη διατήρηση των μισθολογικών ωριμάνσεων από τις Βρυξέλλες.Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της τρόικας για πλήρη κατάργηση των τριετιών, το υπουργείο Εργασίας είχε αντιπροτείνει μειώση στο 5% από 9% που είναι τώρα.

 

Για το θέμα της κατάργησης των αποζημιώσεων, που φαίνεται ότι είναι το άλλο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, πηγές του υπουργείου σχολιάζουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω mail κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ιδιαίτερα των υψηλόμισθων παλιών εργαζομένων.

 

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.

 

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, καθιερώνεται «πόθεν έσχες» και αποτυπώνεται η περιουσία όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 21 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.