ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος για το Σεπτέμβριο - Σημαντική πτώση για την αγοραστική δύναμη των Ιταλών

11:41 - 23 Οκτ 2012 | Οικονομία
Εμπορικό έλλειμμα 596 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Ιταλία με τους εμπορικούς της συνεργάτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σεπτέμβριο, κατά πολύ μικρότερο του ελλείμματος των 1,83 δισ. ευρώ που εμφάνισε τον ίδιο μήνα πέρυσι και του ελλείμματος 973 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μη προσαρμοσμένα στοιχεία της Istat.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 4,3% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 2%.

Εξαιρώντας το εμπόριο των ενεργειακών προϊόντων, το ιταλικό εμπορικό ισοζύγιο σε χώρες εκτός της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο από τα 3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με την Istat.

Σε ετήσια βάση, αναφέρει η Istat, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν ταχύτερα στη νοτιοανατολική Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ οι αποστολές σε Κίνα και Λατινική Αμερική σημείωσαν ισχυρή πτώση.

 

Εξάλλου, σε στοιχεία που έδωσε η δημόσια υπηρεσία στατισιτικών της χώρας, οι οικονομίες των ιταλικών νοικοκυριών βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, στο 8,1% των συνολικών εισοδημάτων, καθώς η παρατεταμένη ύφεση πλήττει τους προϋπολογισμούς των οικογενειών.

 

Η αγοραστική δύναμη των ιταλικών νοικοκυριών υποχώρησε 3,5% στο α΄ εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Giovannini, επικεφαλής της Istat.


Πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποια αρχικά, αν και δειλά, θετικά σημάδια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συρρικνώνεται από την 1η Ιουλίου του 2011.

Επισήμανε ακόμη τα πρόσφατα εμπορικά στοιχεία που εμφανίζουν ανάκαμψη τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών, μετά από τις προηγούμενες υποχωρήσεις.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.