ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαιρακτάρ: 9.992 Έλληνες, αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία

00:35 - 24 Οκτ 2012 | Οικονομία
Οι Έλληνες δεν αγοράζουν σπίτια μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στην... Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικου Τύπου, περίπου 10.000 Έλληνες έχουν βγάλει τα λεφτά τους στην Τουρκία και τα έχουν επενδύσει στην αγορά κατοικίας της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, «αγαπημένες» πόλεις είναι η Προύσα και η Κωνσταντινούπολη. Στην Προύσα μάλιστα έχουν το... προβάδισμα οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Θράκη, όπου συνηθίζουν να πηγαίνουν εκεί στις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αυτό έγινε γνωστό από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας κ. Ε. Μπαϊρακτάρ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αϊκούτ Έρντογντου. Οι ερωτήσεις του τελευταίου είχαν να κάνουν με τους ξένους πολίτες που είναι κάτοχοι ακινήτων στην Τουρκία.


Ειδικότερα για τους Έλληνες πολίτες, ο Έρντογντου κατέθεσε την ερώτηση «Σε ποιους νομούς κατανέμονται τα συνολικής έκτασης 2.837.289 τετρ. μέτρων ακίνητα που έχουν αγοράσει στην Τουρκία συνολικά 9.992 πολίτες της Ελλάδας».


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργού Περιβάλλοντος, οι  Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Προύσα είναι 4.738 και κατέχουν συνολική έκταση 1,1 εκατ. τ.μ.  Εκτός αυτού, τα στοιχεία δείχνουν πως η Προύσα είναι ο... αγαπημένος προορισμός για όσους επενδύουν σε ακίνητη περιουσία στα εδάφη της Τουρκίας, καθώς είναι από τους νομούς όπου σε μεγάλο ποσοστό κατοικούν, ή αγοράζουν ακίνητα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης.


Έκτος όμως απο την Προύσα  υπάρχουν και άλλα μέρη στη γείτονα χώρα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων για αγορά ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, 3.646  Έλληνες πολίτες διαθέτουν ακίνητα έκτασης 447.000 τετρ. μέτρων  στην Κωνσταντινούπολη, 349 Έλληνες πολίτες έχουν ακίνητα 401.000 τετρ. μέτρων στη Μάνισα,  448 ακίνητα 122.191 τετρ. μέτρων στη Γιάλοβα.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η... αγάπη των ελλήνων για τα ακίνητα στην Τουρκία γνωστοποιήθηκε ένα μήνα μετά την είδηση σχετικά με τις αγορές ακινήτων των Ελλήνων στο Λονδίνο. Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα New York Times, 400 Έλληνες κατέχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο μετά το 2009.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 250 πολίτες επένδυσαν περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2010, στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου. Η διαφορά βέβαια με τους κατέχοντες ακίνητη περιουσία στην Τουρκία είναι ότι οι «Λονδρέζοι» ελέγχονται απο τις ελληνικές φορολογικές αρχές, που έχουν βάσιμες υποψίες ότι κάποιοι απο αυτούς είναι φοροφυγάδες.

 

Ορέστης Βέλμαχος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:40 - 24 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.