ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υπερφορολόγηση των ποτών πονοκέφαλος για .... πότες και Υπ. Οικονομικών!

01:02 - 29 Οκτ 2012 | Οικονομία
Η υπερφορολόγηση των ποτών πονοκέφαλος για .... πότες και Υπ. Οικονομικών!
Κατάρρευση των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (ΕΦΚΟΠ) καταγράφεται το α' εξάμηνο του 2012, παρά το γεγονός ότι από το 2010 η φορολογία των ποτών αυξήθηκε κατά 124%! Πιο συγκεκριμένα η μείωση των εσόδων το 2012 ανέρχεται στο 20,33%, έναντι του α' εξαμήνου του 2011, στα 137,13 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα προ της επιβολής των αυξήσεων στον ΕΦΚΟΠ.

 

Επιπλέον η μείωση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών βρίσκεται το α' εξάμηνο του 2012 στο 35% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010 οδηγώντας σε συρρίκνωση τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, αυτή η μέιωση είναι εικονική, καθώς αφορά τα νομίμως διακινούμενα ποτά.
Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα έχει επιφέρει αύξηση της λαθρεμπορίας και της νοθείας. Ειδικά, λόγω της ασυμμετρίας στην φορολόγηση των αποσταγμάτων που παράγονται σε άτυπα αποστακτήρια και σε νόμιμες βιομηχανίες, το φαινόμενο νόθευσης και λαθρεμπορίας έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις, όπως έχει καταγράψει επανειλημένα το reporter.gr. Σύνηθες είναι σε αποστακτήρια ευρισκόμενα σε “χαράδρες” να χρησιμοποιείται ζάχαρη και νερό ή σταφιδίνη, ώστε να παραχθεί μεγαλύτερη ποσόστητα τσίπουρου ή τσικουδιάς, χωρίς, βέβαια, την απαραίτητη φορολόγηση.


Η φοροδιαφυγή της ζάχαρης...

 
Το κόστος ανά λίτρο, στο νοθευμένο προϊόν, ανέρχεται στο 1,5 ευρώ περίπου, μαζί με τα έξοδα λειτουργίας του αποστακτηρίου, ενώ η τιμή πώλησης ξεπερνάει τα 3 με 4 ευρώ στη χονδρική ανά λίτρο. Μάλιστα, οι άτυποι αυτοί “παραγωγοί” μειώνουν επιπλέον τα “λειτουργικά τους κόστη” χρησιμοποιώντας υγραέριο για τη θέρμανση του “καζανιού”. Αυτό διασφαλίζει τον άμεσο βρασμό των στέμφυλων και τη γρήγορη απόσταξη. Αντί για τρεις ώρες, που απαιτείται για ποσόστητα 40 λίτρων από 200 κιλά στέμφυλα, ο απαιτούμενος βρασμός στους 80 με 93 βαθμούς διασφαλίζεται σε μία μόνο ώρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο αποβαίνει σε βάρος του προϊόντος, το οποίο “καίγεται” και για να “ορθοποδήσει” οπτικά φιλτράρεται από ειδικά φίλτρα. Από ποιότητα, βέβαια, ούτε λόγος. Το μόνο σίγουρο από την κατανάλωση τέτοιου προϊόντος είναι ο... πονοκέφαλος....
 

Δια της Βουλγαρίας νόμιμη φοροδιαφυγή

 
Πάντως, η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, δεν υποθάλπει μόνο την διόγκωση της νοθείας και της παρανομίας αλλά και “στηρίζει” και τις εισαγωγές - αγορές ακόμη και ελληνικών αλκοολούχων ποτών από τις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία!!!! Καθώς ο φόρος εκεί είναι χαμηλότερος και το εμπόριο ελεύθερο, ως χώρα της ΕΕ., πολλοί καταφέυγουν, ειδικά στη Β. Ελλάδα, σε προμήθεια προϊόντων από τη γειτονική χώρα, με συνέπεια μεγάλος τζίρος να μεταφέρεται εκτός Ελλάδας, αλλά και έσοδα για το ελληνικό κράτος να χάνονται.
Παράγοντες της αγοράς αλκοολούχων είχαν, επανειλημένα, προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ και εκτιμούν ότι οποιαδήπτε αύξηση είναι καταδικασμένη να μειώσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια έσοδα. Εκτιμάται δε, ότι «μόνο η αποκλιμάκωση του ΕΦΚΟΠ και η ομαλοποίηση μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αποκαταστήσει την κατανάλωση σε υγιή επίπεδα και να προσφέρει στα δημόσια ταμεία σταθερές και βιώσιμες ροές εσόδων».
 

Πτώση παραγωγής και τζίρου, αύξηση της ανεργίας


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το α' τρίμηνο του 2012 η συνολική εγχώρια παραγωγή ποτών σημείωσε πτώση κατά 17,4%, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας στο χώρο. Η αντίστοιχη, δε, μείωση το α' τρίμηνο του 2011 ήταν 11,5%. H εξέλιξη του όγκου της συνολικής παραγωγής του κλάδου το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανά μήνα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011, έχει ως εξής: -9,1% τον Ιανουάριο (-3,2% τον Ιανουάριο του 2011), -17% τον Φεβρουάριο (-15,8%) και -5,8% τον Μάρτιο (-26,7%). H εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου το 2011 ανά μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, επίσης παρουσιάζει αρνητική εικόνα, παρά την άνοδο των τιμών και τη διαφοροποίηση του προϊοντικού μείγματος των πωλήσεων: -8,7% τον Ιανουάριο (+3,7% τον Ιανουάριο του 2011), -11,3% τον Φεβρουάριο (-0,9%) και -5,8% τον Μάρτιο (-26,7%).
Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 29 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.