ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα τα πρώτα μηνύματα για τη δόση απο το EuroWorking Group - Spiegel: η έκθεση της τρόικας

01:08 - 29 Οκτ 2012 | Οικονομία
Σήμερα τα πρώτα μηνύματα για τη δόση απο το EuroWorking Group - Spiegel: η έκθεση της τρόικας
Την Τετάρτη οι αποφάσεις στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Τα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας θα συζητηθούν στο σημερινό EuroWorking Group, όπως και η περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας για την παροχή της πολυπόθητης 2ετούς παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στόχος των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

 

Σύμφωνα με διαρροές η τρόικα ζητά 150 νέες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό Speigel, στο προσχέδιο της έκθεσης που έχουν ετοιμάσει οι ελεγκτές αναφέρεται ότι το 60% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη δρομολογηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το 20% είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ το υπόλοιπο 20% εκκρεμεί. Η τρόικα, πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συμβεί, θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους. Η πρόταση συνάντησε ωστόσο, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.

 

Μιλώντας, εξάλλου, στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble δήλωσε πρόσφατα ότι το Βερολίνο αντιτίθεται κατηγορηματικά στην προοπτική ενός ακόμη «κουρέματος», αλλά θεωρεί ρεαλιστικότερο ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. «Η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί περίπου 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή της απαγορεύεται τέτοια μορφή κρατικής χρηματοδότησης, λέγεται ότι δεν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους, είναι ωστόσο διατεθειμένη να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επαναγόρασε τα χρεόγραφα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και με την λήξη τους θα πληρωθεί για την ονομαστική τους αξία», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

 

Στην ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με διαρροές, η τρόικα επαναφέρει προτάσεις προκειμένου «η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις για δημιουργία «δεσμευμένου» λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις και για νόμο, ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. «Αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει, όπως συμφώνησε, τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι», τονίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δισεκατομμύρια, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δισ. ευρώ. Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:15 - 29 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.