ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητική Επιτροπή: Αλλάζει το Π.Δ. για τις κρατικές προμήθειες

13:37 - 12 Σεπ 2006 | Οικονομία
Μπορεί η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις κρατικές προμήθειες να βρήκε ομόφωνα τα στελέχη της κυβερνητική επιτροπής που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, ωστόσο, σε ακόμη ποιο κοινή «συντεταγμένη» κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των Υπουργών για την πάταξη της διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο.

Θέμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και το επικρατέστερο έναντι των υπολοίπων που βρέθηκαν στην «ατζέντα» του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της πρωινής σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό.

’λλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα διήμερο η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο απανωτά κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ΙΚΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το δεύτερο που αποτέλεσε και τη πιο «τρανταχτή» περίπτωση να εντείνει τους προβληματισμούς για την λειτουργία της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό ανέκυψε ύστερα από καταγγελίες γνωστής ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος, η οποία σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ανάπτυξης, δέχθηκε προσέγγιση από άτομο, ο οποίος μέσω «μίζας» που ζήτησε θα αναλάμβανε να «διακανονίσει» πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την υπόθεση δημοσιοποίησε χθες το βράδυ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου ενώ συνελήφθησαν υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και ο μεσολαβητής.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έθεσε σε καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλο, που φέρεται να συνδέεται με το σκάνδαλο στη Μεβγάλ.

Η ανωτέρω απόφαση πάρθηκε, εν αναμονή της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται και προκειμένου να διευκολυνθεί η διοικητική έρευνα με τη συλλογή των αναγκαίων διοικητικών στοιχείων για τη διακρίβωση της διάπραξης σοβαρότατων ποινικών και πειθαρχικών παραβάσεων, αλλά και για να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Αρχής.

"Η εικόνα της κυβέρνησης αναβαθμίστηκε με την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής και πρόσθεσε "ότι αποδείχθηκε πως τίποτα δεν κουκουλώνεται, όλα βγαίνουν στη δημοσιότητα και αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν".

Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι το πολιτικό μήνυμα είναι ότι όποιος και αν είναι, όπου και αν ανήκει, εφόσον έχει παρανομήσει θα υφίσταται τις συνέπειες. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο ενήργησε με υπευθυνότητα και οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία τώρα βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξέπεμψε σαφές μήνυμα για όσους θέλουν να εκβιάζουν, αλλά και για τα θύματα των εκβιασμών που νιώθουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους.Καμία ανοχή στη διαφθορά, είπε ο κ. Παπαθανασίου δεν είναι σύνθημα, γιατί το κάνει πράξη η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά για το πώς είχε προσληφθεί ο διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι είχε προκηρυχθεί θέση, ότι ήταν υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσελήφθη με δημόσιο διαγωνισμό που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις κρατικές προμήθειες που ήταν και το έτερο θέμα της κυβερνητικής ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι η τροποποίηση εγκρίθηκε ομόφωνα και πρόσθεσε ότι συνιστά μεγάλη παρέμβαση και τομή στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από το 1996 και βοηθά να γίνει πιο απλό, διαφανές και γρήγορο, ενώ ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι στόχος της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος είναι η μείωση του κόστους και του χρόνου για την οριστικοποίηση των κρατικών προμηθειών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε για το ίδιο θέμα ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί απλοποιεί το σύστημα των προμηθειών και πρόσθεσε ότι είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς. Για την υπόθεση του διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δείχνει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Τέλος, στο θέμα της διαφθοράς αναφέρθηκε και η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι η μάχη κατά της διαφθοράς ειναι καθημερινή, όπου υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς πατάσσονται αμείλικτα, το χθεσινό περιστατικό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.