ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΚΑ: Εντολή για ΕΔΕ για το παράνομο κύκλωμα στα δημόσια έργα

14:58 - 12 Σεπ 2006 | Οικονομία
Εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, κατόπιν της καταγγελίας για μη ορθό υπολογισμό εργοδοτικών εισφορών, σε δημόσια έργα, έδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η δράση κυκλώματος που χρέωνε εργολάβους δημοσίων έργων έως και 72% λιγότερες εισφορές στο ΙΚΑ, κόστισε στο δημόσιο ζημιά εκατομμυρίων.

Το ΙΚΑ προέβη, παράλληλα,  σε αναδιάρθρωση των μελών των αρμοδίων επιτροπών ελέγχου, αυξάνοντάς τις παράλληλα από δύο σε έξι και όρισε τετραμελή επιτροπή, με εντολή διοικητή, προκειμένου να ελέγξει σε βάθος δεκαετίας όλους τους φακέλους δημοσίων έργων που χειρίστηκαν οι συγκεκριμένες επιτροπές.

Η διενέργεια της παραπάνω Ε.Δ.Ε βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, το δε πόρισμά της αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και να διαβιβασθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

«Η διοίκηση του ΙΚΑ, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από καταγγελίες σχετικά με εισφοροδιαφυγή κατασκευαστικών εταιριών, πήρε τις αποφάσεις της και έκανε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον διοικητή του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίο και συμπλήρωσε ότι «το ΙΚΑ διέταξε αμέσως να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση, το πόρισμα της οποίας ολοκληρώνεται. Το Ιδρυμα έσπευσε να αναδιαρθρώσει τις θέσεις των επιτροπών που διερευνούσαν τις καταγγελίες και δύο μέρες μετά όρισε επιτροπή τεσσάρων στελεχών του για να μπορέσει να εξετάσει σε βάθος όλες τις περιπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν στο χειρισμό αντιστοίχων θεμάτων.

 

Στις αρχές Αυγούστου, κατέληξε ο κ. Τσιτουρίδης, αποφασίσαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το σύστημα υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών στα δημόσια έργα θα αντικειμενοποιηθεί, όπως ακριβώς γίνεται και στα ιδιωτικά έργα. Οταν το πόρισμα της ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί, είπε, να είστε βέβαιοι ότι θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και, αν υπάρχουν ευθύνες για πρόσωπα, το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα.

 

Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για αυτονόητη βούληση από όλα τα κυβερνητικά στελέχη για μηδενική ανοχή σε όλα τα φαινόμενα διαφθοράς και αναφέρθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου ο μηχανισμός του ΙΚΑ επέβαλε πρόστιμα και κυρώσεις, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν απολύσεις γιατρών του Ιδρύματος. Τέλος, εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αργοπορία του μηχανισμού του ΙΚΑ στη διερεύνηση των καταγγελιών.

 

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ιωάννης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα, ότι διερευνώνται περιπτώσεις από το 1996 και αναφέρθηκε επίσης σε άλλες περιπτώσεις ατασθαλιών όπου το ΙΚΑ επέβαλε τελικά ποινές (Πάτρα, Χαλκίδα, υποκατάστημα Ομόνοιας κλπ.).

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.