ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λερναία Ύδρα» η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

18:01 - 12 Σεπ 2006 | Οικονομία
«Λερναία Ύδρα» αποδεικνύεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα καθώς παρά τη συνεχή συστράτευση των δυνάμεων του υπουργείου Οικονομικών για την καλύτερη περιφρούρηση της αγοράς, μία στις δύο επιχειρήσεις που «επισκέφθηκε» τον Αύγουστο η Εφορία βρέθηκε να παραβαίνει τις διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας.

 

Στα ίδια περίπου αριθμητικά δεδομένα κυμάνθηκε η φοροδιαφυγή και κατά τοοκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2006, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων το ποσοστό παραβατικότητας για το συγκεκριμένο διάστημα έφθασε το 44%, από 33% που διαμορφώθηκε το 2004 και 42% το 2005.

Η κατακόρυφη αυτή άνοδος της φοροδιαφυγής έχει επιφέρει τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πλέον «βλέπει» ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά στερεί από τα δημόσια ταμεία, έσοδα εκατοντάδων εκατ. ευρώ ενώ από την άλλη «δένει τα χέρια» στην κυβέρνηση τα οποία θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως «δεξαμενή» για την άσκηση μίας πιο γενναιόδωρης κοινωνικήςπολιτικής.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε χθες την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής, ευελπιστώντας ότι με την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων το «τέρας» της φοροδιαφυγής υπάρχει η δυνατότητα να τιθασευτεί.

Μέχρι στιγμής όμως τα στοιχεία της ΥΠΕΕ επιβεβαιώνουντην ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τον περασμένο μήναπραγματοποιήθηκαν 5.492 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.487 επιχειρήσεις (ποσοστό 45%) να έχουν διαπράξει10.712 παραβάσεις. Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας παρατηρούνται στον κλάδο των ξενοδοχείων - εστιατορίων (ο ένας στους δύο φοροδιαφεύγει), στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, σε δραστηριότητες συναφείς με τις μεταφορές και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών αλλά και στην υγεία και κοινωνική μέριμνα.

Τέλος, από την αρχή του έτους τα συνεργεία της ΥΠΕΕ, πραγματοποίησαν συνολικά 40.290 ελέγχους από τους οποίους 17.768 επιχειρήσεις «πιάστηκαν» μεφορολογικές παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 44%).

M. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.