ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκάνδαλο με το κτηματολόγιο;

09:20 - 01 Νοε 2012 | Οικονομία
Τουλάχιστον ύποπτες είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ σχετικά με την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την καταγραφή. Ενώ έχει επιλεγεί μια εκ των δυο εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, στη συνέχεια αποκλείεται και επιλέγεται η άλλη η οποία όμως έχει ήδη κριθεί οτι δεν καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις τεχνικής καταλληλότητας.

Η υπόθεση αφορά τον διαγώνισμο που διενεργήθηκε 18/09/2008 με αντικείμενο την συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφισης για την δημιουργία Εθνκού κτηματολογίου σε συνέχεια του έργου «Δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων των ενεργών τίτλων των υποθυκοφυλακείων του Δήμου Αθηναίων»(Α' ΦΑΣΗ). Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 24 εκ. Ευρω.

 

Η κοινοπραξία «Ερατοσθένης ΑΕ & Μελέτη ΑΕΜΕ» επιλέχθηκε ως ανάδοχος και εκτέλεσε, με απολυτη επιτυχια ,το έργο «Δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων των ενεργών τίτλων των υποθηκοφυλακείων». Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010.

Στο διαγωνισμό των 24 εκ που βρισκεται εν εξελίξη,συμμετέχουν 2 συμπράξεις: Η «Ερατοσθένης ΑΕ & Μελέτη ΑΕΜΕ» και η «Γραφείο Δοξιάδη-Μέθοδος ΑΕ». Στην τεχνική αξιολόγηση των προσφορών η πρώτη σύμπραξη επικράτησε με διαφορά 11 μονάδων, διαφορά πρωτοφανή για τα δεδομένα τέτοιων διαγωνισμών, τέτοια που της εξασφάλιζε ανεξαρτήτως της έκπτωσης επί του οικονομικού τιμήματος την κατακύρωση του διαγωνισμου.

 

Η 2η σύμπραξη άσκησε ένσταση και έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ. Το ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ έκρινε ότι στο διαγωνισμό πρέπει να συνεχίσει μία μόνο εταιρεία και απεδέχθη την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο διαπίστωσε διά της λογικής και όχι με έρευνα ότι η άλλη εταιρεία παρενέβη εκ των υστέρων με την ανοχή της επιτροπής διαγωνισμού στον φάκελο της προσφοράς.
Και έκρινε διά της λογικής διότι η διοίκηση της Κτηματολόγιο ΑΕ ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το αρνήθηκε. Η επιτροπή Διαγωνισμού βέβαια με έγγραφό της που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό  και αναπληρωτή ΠΕΚΑ και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Δοιήκησης, διεψευσε το γεγονός.

 

Το εξωφρενικό και σκανδαλώδες της όλης υποθέσεως είναι οτι η 2η κοινοπραξία, μετά από έρευνα της Κτηματολόγιο ΑΕ και του Δ.Συμβούλου της Κυρίου Αρβανίτη, βρέθηκε να μην καλύπτει της απαιτούμενες απο το τεύχος της προκύρηξης ελάχιστες απαιτήσεις τεχνικής καταλληλότητας και τεχνικής και επαγγελματικής καταλληλότητας. Με έγγραφο που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Αρβανίτης δηλώνει οτι η σύμπαρξη δεν διαθέτει στο δυναμικό της 9 τοπογράφους μηχανικούς με 8ετή εμπειρία και η σύμπραξη ως εκ τουτου τυγχάνει αποκλειστέα.

Παρ΄όλες τις ανωτέρω διαπιστώσεις, το ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει λάβει καμμία απόφαση για το νομικό ζητημα της σύμπραξης Δοξιάδη και προχωράει τις διαδικασίες για την κατοκύρωση του διαγωνισμού σε αυτήν, δημιουργώντας υπόνοιες για στέρηση νομιμότητας.

Αυτά τα ολίγα και περιμένουμε πριν επανέλθουμε με επιπλέον στοιχεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 01 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.