ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρείες Πετρελαιοειδών: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για το λαθρεμπόριο

19:58 - 12 Σεπ 2006 | Οικονομία
Υπερβολικές χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, για το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, «οι διάφοροι μη θεσμικοί φορείς, που είναι ξένοι με το αντικείμενο και τη λειτουργία του κλάδου, να είναι πιο προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε ανεδαφικές και άστοχες εκτιμήσεις για το μέγεθος του λαθρεμπορίου».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πολιτεία οφείλει άμεσα, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, να προσδιορίσει σωστά το μέγεθος του λαθρεμπορίου, για να μην οδηγηθεί σε λανθασμένα και ατεκμηρίωτα συμπεράσματα και λύσεις που θα συνεπάγονταν υπερβολικές επενδύσεις και δαπάνες, οι οποίες τελικά θα επιβάρυναν τον καταναλωτή».

Αναφορικά με το ύψος του λαθρεμπορίου, ο σύνδεσμος τονίζει τα εξής:

- Η όλη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα ανέρχεται σε 5.000.000 χιλιόλιτρα και του πετρελαίου ναυτιλίας σε 1.000.000 χιλιόλιτρα, δηλαδή συνολικά 6.000.000 χιλιόλιτρα. Ακόμα και εάν το σύνολο της ποσότητας αυτής διοχετεύονταν παράνομα, οι διαφυγόντες φόροι συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ - και μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης - δεν θα ξεπερνούσαν τα 1.800 εκατ. ευρώ.

- Ακόμα και με την ακραία υπόθεση ότι το 20% των ως άνω 6.000.000 χιλιόλιτρων (δηλαδή συνολικά 1.200.000 χιλιόλιτρα) κατέληγαν στα παράνομα κυκλώματα, και πάλι το ποσό της φοροδιαφυγής δεν θα ξεπερνούσε τα 350 εκατ. ευρώ.

- Ανεξάρτητα όμως από το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής, είναι βέβαιο ότι το λαθρεμπόριο και η παραεμπορία, συντελούν στην απώλεια σημαντικών εσόδων για την Πολιτεία και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για αυτό και ο Σύνδεσμος έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, που είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.